Menţinerea cotei de 20% a TVA la zahărul din sfeclă poate provoca pierderi de sute de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia de a majora, de la 1 ianuarie 2013, cota TVA de la 8% la 20% la zahărul din sfeclă a avut un impact negativ asupra întregii ramuri, dar şi asupra bugetului de stat, arată o analiză realizată de specialiştii Uniunii Producărilor de Zahăr din Moldova.

„Ca urmare a acestei hotărâri, în prima jumătate a acestui an, piaţa moldovenească a fost inundată cu zahăr de import, adus în special prin contrabandă din Ucraina. S-a ajuns la situaţia, când circa 70% din zahăr de pe piaţă era de contrabandă, iar pierderile bugetului, doar în primele şase luni ale acestui an, au constituit peste 50 de milioane de lei“, se constată în analiză.

Autorităţile au făcut un pas înapoi

Potrivit autorilor, situaţia creată a forţat autorităţile să renunţe, de facto, la cota de 20% la TVA, lăsând pe conturile producătorilor diferenţa de 12 puncte procentuale.

„Efectele acestei ajustări s-au făcut imediat observate, ducând la scăderea preţului de cost al zahărului de producţie autohtonă şi la diminuarea contrabandei“, mai susţin experţii. În opinia autorilor, măsura adoptată de autorităţi este una temporară şi e nevoie să se revină la cota de 8% la TVA la zahărul din sfeclă, fapt ce ar permite evitarea riscului unor pierderi de circa 117 de milioane de lei pentru bugetul de stat în anul 2014.

Anul trecut, când s-a decis introducerea cotei de 20%, şefii Ministerului Finanţelor ne asigurau că măsura va duce la combaterea contrabandei şi evaziunii fiscală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite