Miere de albine în centrul Chişinăului, direct de la producător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO RF simbol
FOTO RF simbol

Ediţia a cincisprezecea a Târgului Mierii este organizată în perioada 16-19 august, în scuarul Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului”. În prima zi a târgului, aproape 20 de apicultori, din diferite raioane, şi-au expus produsele apicole, transmite IPN.

Sergiu Timciuc, apicultor din Vadul lui Vodă spune că recolta din acest an este comparabilă cu cea din anul trecut, poate chiar mai bună. Ploile cu grindină nu i-a afectat îndeletnicirea, precum s-a întâmplat în cazul altor apicultori. Un kilogram de miere de albine îl vinde la preţul care a fost şi anul trecut. „Dacă ridicăm preţurile, nu o să avem ce face cu marfa, care trebuie vândută. Dar angro să o dăm colectorilor nu este convenabil. Avem cheltuieli de transport, muncitori, materiale şi alte necesităţi”, a spus apicultorul.

Valentina Cebotari, apicultor în cadrul Asociaţiei producătorilor, procesatorilor şi a exportatorilor de miere, spune că participă la târg pentru a promova produsele apicole, pentru că e timpul când populaţia se asigură cu rezerve de miere pentru iarnă. Totodată, ea spune că în Republica Moldova, pe cap de locuitor, consumul de miere de albine este cel mai mic, comparativ cu alte state din UE sau chiar CSI, de aceea vine să îndemne consumatorul să ia miere naturală direct de la producător.

Ion Toma este din Chişinău, însă are prisacă în Călăraşi. Apicultorul menţionează că a venit la târg cu şase feluri de miere de albine: de tei, salcâm, bostan, polifloră, mană şi rapiţă. Roada nu este rea, spune Ion Toma, dar problema este că agricultorii prelucrează câmpurile cu diferite substanţe chimice şi pier albinele, atunci când ies la cules polen. Deşi preţurile au rămas la nivel anului trecut, totuşi, mierea nu se întreabă. „Cumpărătorii sunt aceeaşi care au fost de mai mulţi ani. Problema este că mierea este mai multă şi nu avem cui o vinde”, a spus Ion Toma.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor, Ion Maxim, a declarat anterior pentru IPN că în acest an cantitatea estimată de miere de albine este de peste şase mii de tone. Mierea de salcâm, una dintre cele mai solicitate de piaţă, a fost colectată în cantităţi mai mici faţă de anul trecut. Vremea rece şi ploioasă a fost de vină. Angro, mierea de albine se vinde cu până la 80 de lei kilogramul, dacă conţinutul de polen atinge 20% şi cu 60-65 de lei kilogramul, dacă este mai săracă în polen. În particular, un kilogram de miere de tei costă în acest an, angro, de la 45 la 55 de lei. Iar, un kilogram de miere polifloră se vinde cu 35-40 de lei. La piaţă, mierea de salcâm se vinde cu 100-120 de lei/kg, cea de tei cu 80-100 de lei/kg, iar mierea polifloră 50-70 de lei/kg.

În Republica Moldova activează peste şapte mii de apicultori. Anul trecut, au fost exportate peste patru mii de tone de miere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite