Economie

articolul anterior articolul urmator

Ministerul Agriculturii din R. Moldova a pregătit un concept de promovare a produselor autohtone

0
26 Nov 2021 13:43:33
Autor: Iurii Botnarenco

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare are pregătit un concept de program naţional care vizează promovarea produsului autohton în şcoli şi grădiniţe. Despre aceasta a anunţat ministrul agriculturii şi dezvoltării regionale, Viorel Gherciu, într-o conferinţă de presă. Potrivit oficialului, prin acest program vor fi promovate produsele în lanţul alimentar scurt, transmite IPN.

Sunt vizate nemijlocit achiziţiile pentru a asigura şcolile şi grădiniţele cu produse alimentare necesare în alimentarea copiilor. Documentul va fi transmis spre aprobare Guvernului, apoi Parlamentului. Viorel Gherciu a remarcat că anul 2021 nu a fost deloc uşor, însă au fost obţinute recolte înalte la majoritatea culturilor. Pentru prima dată, au fost recoltate peste 1,5 milioane tone de grâu, peste 800 de mii de tone de floarea soarelui şi se aşteaptă o roadă bogată şi la porumb, de peste 2,5 milioane de tone. Au fost strânse peste 600 de mii de tone de mere şi peste 315 mii de tone de struguri. În acest an, agricultorii au investit în agricultură peste cinci miliarde de lei, iar Guvernul a venit cu un suport de peste 1,5 miliarde de lei. La Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) au fost depuse peste 8500 de cereri. Datorită modificărilor legislative, din 2022 de subvenţii vor beneficia şi instituţiile de cercetare, cele cu profil agricol şi asociaţiile utilizatorilor de apă pentru irigare. Ministrul a notat că a fost prelungit proiectul „Livada Moldovei” până în luna mai 2023, fiind disponibile circa 60 de milioane de euro pentru modernizarea sectorului horticol. De anul viitor, se introduce noţiunea de „producător micro”. Astfel, şi cei care au în proprietate o suprafaţă de teren de până la două hectare va putea beneficia de subvenţii, la fel şi producătorii mici cu terenuri până la 10 hectare. Totuşi, asocierea producătorilor mici şi mijlocii rămâne o prioritate pentru a asigura calitatea şi cantitatea produsului conform cerinţelor pieţei locale şi internaţionale, a subliniat oficialul. Prioritar este şi sectorul zootehnic, pentru dezvoltarea căruia vor fi oferite subvenţii. În ultimii trei ani, şeptelul de animale a scăzut cu 25%, iar producţia de lapte a scăzut cu 14%. Moldova este asigurată cu lapte integral doar în proporţie de 71%, cu carne de pasăre – în proporţie de 68%, cu unt şi caşcaval – 58%.

Cât priveşte sectorul viticol, s-au recoltat 315 mii de tone de struguri, implicit 65 de mii de tone de struguri de masă. Până la 15 noiembrie, s-au exportat peste 30 de mii de tone de struguri din roada anului curent. Strugurii de masă din Republica Moldova au ajuns şi la consumatorii din Canada. Dar piaţa Federaţiei Ruse rămâne prioritară. În sectorul vinificaţiei, în primele opt luni ale anului curent s-au exportat vinuri de 90 de milioane de dolari. Cel mai mult s-a exportat în UE şi CSI. Cele mai importante pieţe de desfacere a vinului moldovenesc sunt România, Cehia, Polonia, Federaţia Rusă, China.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările