Ministrul Finanţelor din Moldova respinge iniţiativa opoziţiei privind reducerea TVA: Abordare populistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul R. Moldova
Parlamentul R. Moldova

Iniţiativa privind reducerea accizei şi a TVA pentru produsele petroliere anunţată de opoziţia parlamentară nu este viabilă din punct de vedere economic şi este ţintită spre persoanele care acceptă o abordare populistă. O spune ministrul finanţelor, Dumitru Budianschi, potrivit căruia reducerea accizei şi a TVA va crea un dezechilibru între veniturile şi cheltuielile ţării, notează IPN.

De asemenea, ministrul finanţelor spune că, în curând, în Parlament urmează a fi dezbătut proiectul rectificării bugetului de stat, întrucât este planificată o majorare a deficitului bugetar cu cel puţin 6 miliarde de lei.

Ministrul Finanţelor nu priveşte cu ochi buni iniţiativa Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor prin care este propusă reducerea accizelor la carburanţi cu 50% şi anularea TVA la importul acestora. Ministrul califică proiectul drept unul populist, care ar reduce din veniturile acumulate la bugetul de stat.

„Dacă reducem acciza sau TVA la produsele petroliere, de reduceri vor beneficia şi cei care-şi permit să achite 30 de lei litrul. Eu sunt adeptul ajutorului ţintit, altfel orice reducere a unei cheltuieli presupune şi o reducere a unui beneficiu. Dacă reducem astăzi din orice sursă de venit, în acelaşi moment trebuie să spun ce scad de la cheltuieli. Scad de la compensaţii, salarii? Opoziţia este cea care spune că reducem taxele şi tot opoziţia cere majorarea salariilor. Asta nu asigură echilibru. Sunt nişte solicitări doar pentru a veni cu propuneri, care nu sunt fundamentate, economic nu sunt viabile şi sunt ţintite pentru persoanele care acceptă o abordare populistă”, a spus Dumitru Budinaschi, în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

De asemenea, ministrul spune că luna viitoare pe masa Parlamentului va ajunge proiectul rectificării bugetului de stat pentru anul 2022. Dumitru Budianschi spune că războiul din Ucraina a lovit dur în economia Republicii Moldova, a majorat brusc cheltuielile şi a redus din venituri. Astfel, deficitul bugetar, planificat anul trecut la 15 miliarde de lei, ar urma să crească cu, cel puţin, 6 miliarde de lei.

„Am avut multiple necesităţi suplimentare pe partea de cheltuieli, ne-am confruntat cu criza energetică, am venit cu indexarea pensiei, criza refugiaţilor. Toate aceste aspecte ne duc la sporirea deficitului cu încă 6-7 miliarde de lei. Partenerii noştri au fost foarte receptivi, FMI a iniţiat revizuirea programului, vom avea o actualizare a programului semnat anul trecut. Acest deficit planificăm să fie acoperit în întregime din împrumuturi şi din granturi”, a mai spus ministrul finanţelor.

Acum două zile, Parlamentul European a aprobat asistenţa macrofinanciară promisă anterior Republicii Moldova în valoare de 150 de milioane de euro. Banii vor fi acordaţi în trei tranşe şi urmează să fie utilizaţi în calitate de suport bugetar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite