Misiunea FMI vine astăzi la Chişinău. Dorin Drăguţanu susţine că demisia sa nu va afecta negocierile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Misiunea FMI vine astăzi la Chişinău
Misiunea FMI vine astăzi la Chişinău

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) sunt aşteptaţi astăzi la Chişinău, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu declarând că demisia sa nu va afecta negocierile cu experţii.

Misiunea FMI vine la Chişinău pentru a lansa discuţiile în vederea încheierii unui nou program care ar trebui să includă neapărat şi componenta de finanţare. Premierul Valeriu Streleţ declara ieri că a discutat cu reprezentanţii locali ai Fondului care au dat asigurări că vizita experţilor va avea loc, chiar dacă guvernatorul şi-a anunţat demisia. În acelaşi timp, premierul a menţionat că decizia lui Dorin Drăguţanu „va afecta cumva negocierile”.

Prezent la emisiunea „În profunzime” de la Pro TV, Drăguţanu a dat asigurări că negocierile cu Fondul nu vor fi afectate de faptul că el este un guvernator demisionar, argumentând cu faptul că în 2010 a fost încheiat un nou program chiar dacă după alegeri încă nu fusese numit un şef la BNM. Pe de altă parte, expertul Viorel Gârbu de la Institutul Economiei de Piaţă susţine că principalul partener de discuţii al FMI este conducerea BNM, iar anunţul privind plecarea din funcţii a guvernatorului şi a prim-viceguvernatorului va avea un impact negativ asupra discuţiile privind încheierea unui acord cu Republica Moldova. Economiştii de la IDIS Viitorul susţin că un program cu FMI va restabili relaţiile cu partenerii de dezvoltare care au blocat finanţarea pentru Republica Moldova şi va asigura „perna valutară” necesară stopării devalorizării puternice  a monedei naţionale.

Potrivit IPN, printre sarcinile care au fost puse în faţa autorităţilor de la Chişinău până la sosirea misiunii se numără implementarea politicilor de lungă durată, politici care vizează reforma administraţiei publice centrale, descentralizarea şi consolidarea independenţei şi autonomiei fiscale.

La fel, este vorba despre politici ce vizează diferite plăţi şi prestaţii sociale, inclusiv sistemul de pensii, dar şi altele. Totodată, este vorba despre lichidarea celor 3 bănci, care este o condiţie a partenerilor externi. Acest proces urmează să se încheie cu retragerea licenţelor până pe 6 octombrie.

Misiunea FMI urmează să-şi încheie vizita în prima săptămână a lunii octombrie. FMI programa să lanseze negocierile privind un nou acord cu Republica Moldova la începutul lunii iunie, însă vizita a fost anulată din cauza demisiei neaşteptate a ex-premierului Chiril Gaburici. Ultimul acord cu FMI a fost încheiat în 2010 când Republica Moldova trebuia să primească finanţare în sumă de 567 milioane de dolari, însă a ratat ultima tranşă de 77 milioane de dolari din cauza nerespectării anumitor prevederi privind politica bugetar-fiscală. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite