Economie

articolul anterior articolul urmator

Modificări la acordarea creditelor de către organizaţiile de creditare nebancară din Moldova

0
13 Feb 2020 10:00:34
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO simbol Adevărul
FOTO simbol Adevărul

Guvernul a aprobat modificări în mai multe acte legislative menite să reglementeze activitatea organizaţiilor de creditare nebancară. Prin modificări se propune limitarea costurilor aferente creditelor de consum acordate pe un termen de până la 2 ani.

Valoarea acestor costuri nu trebuie să depăşească suma iniţială a creditului. În cazul creditelor de până la 50 de mii de lei, se propune interzicerea modificării clauzelor contractuale care, ca efect, măresc obligaţiile de plată ale consumatorului. De asemenea, va fi interzisă încheierea cu acelaşi debitor a contractelor de refinanţare a creditelor ce înregistrează întârzieri de plată mai mari de 30 de zile, transmite IPN.

Alte modificări prevăd restricţionarea organizaţiilor de creditare nebancară în a atrage fonduri rambursabile de la public. Pe de altă, li se va acorda dreptul de a contracta împrumuturi subordonate, similare practicii din domeniul bancar.  Prin modificările  aprobate de Guvern, se majorează cerinţele de capital pentru aceste organizaţi, de la 300 de mii la 1 milion de lei. Documentul mai obligă organizaţiile de creditare nebancară să prezinte rapoarte cel puţin către un birou al istoriilor de credit.

„Până în 2018, organizaţiile de creditare nebancară nu au fost supuse reglementărilor şi, având în vedere amploarea pe care a lut-o creditarea nebancară, considerăm că modificările promovate vor consolida sectorul de creditare, inclusiv prin atenuarea riscurilor aferente. De asemenea, vor contribui la un proces de creditare mai responsabilă a cetăţenilor”, a declarat ministrul finanţelor, Sergiu Puşcuţa.

Oficialul a precizat că în ţară activează circa 160 de organizaţii de creditare nebancară, activele cărora depăşesc 10 miliarde de lei. Portofoliul de creditare însumează 9 miliarde de lei, dintre care 7,5 miliarde de lei sunt credite şi 1,5 miliarde lei leasing. Din totalitatea de credite acordate, 80 % revin persoanelor fizice. Cota în PIB a sectorului de creditare nebancară constituie circa 3,5%.

https://www.ipn.md/ro/modificari-la-acordarea-creditelor-de-catre-organizatiile-de-creditare-7966_1071463.html

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii