Moldova caută 370 de milioane de euro pentru a recicla şi prelucra deşeurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 10% din deşeurile reciclabile sunt recuperate la ora actuală în Republica Moldova, restul de 90% fiind transportate la gunoişti, poluând astfel mediul, susţine ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru. Pentru a rezolva parţial problema deşeurilor ţara are nevoie de circa 370 de milioane de euro

Şeful de la mediu a susţinut în cadrul Conferinţei Naţionale privind Implementarea Strategiei de Gestionare a Deşeurilor pentru anii 2013-2027 că Republica Moldova va fi împărţită în opt regiunii de management al deşeurilor.

Astfel autorităţile publice locale urmează să creeze asociaţii de management al deşeurilor la nivel de regiune, conform recomandărilor Ministerului Mediului. Rolul acestora va consta în stabilirea şi aprobarea termenilor de referinţă pentru selectarea companiei ce va gestiona deşeurile în regiune, a tarifelor de colectare şi eliminare a deşeurilor.

În acelaşi timp textul strategiei prevede şi construcţia a două staţii de tratare mecanico-biologică a deşeurilor în regiunea Bălţi şi Chişinău şi şapte depozite pentru celelalte regiuni ale ţării. Costul de implementare este de aproximativ 370 de milioane euro.
"Fiecare dintre aceste depozite urmează să deservească între 150.000 şi 250.000 de persoane. În zonele aferente vor fi amenajate 20-30 de staţii de transfer, unde vor fi transportate deşeurile din localităţi. Înainte ca deşeurile să fie duse mai departe la depozite, se va face sortarea acestora, astfel încât acolo să ajungă doar deşeurile care nu poate fi reciclate“, a declarat ministrul Mediului.

„Cu părere de rău, în prezent, noi reciclăm mai puţin de 10% din ceea ce poate fi reciclat. Restul de 90% le transportăm la gunoişti. În felul acesta, aducem un prejudiciu mediului, pierdem banii pe care îi putem recupera şi cheltuim bani pentru transportarea acestor deşeuri”, a afirmat Gheorghe Şalaru, citat de Infotag.

Ministrul a menţionat că preţurile pentru reciclare vor fi stabilite de agenţii economici specializaţi, dar a estimat că un kilogram de hârtie ar putea costa un leu.

„Aceste kilograme de maculatură vor salva multe hectare de pădure. Trebuie să înţelegem că resursele naturale sunt limitate şi este necesar să asigurăm prezentul fără a compromite viitorul”, a punctat oficialul.

Gheorghe Şalaru a catalogat situaţia actuală – când fiecare localitate trebuie să aibă câte un depozit pentru deşeuri - ca fiind una „păguboasă”. 

Ministerul vrea să dezvolte până în anul 2027 un sistem integrat de gestionare a deşeurilor, eficient din punct de vedere economic şi care să asigure protecţia mediului înconjurător şi a sănătatea populaţiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite