Economie

articolul anterior articolul urmator

Moldova exportă cartofi în Macedonia de Nord

0
19 Oct 2021 15:41:39
Autor: Iurii Botnarenco

Preţurile mici la cartofi în Moldova au făcut din această ţară, care de obicei este un importator net de acest produs, un exportator destul de semnificativ în septembrie-octombrie a anului curent, notează EastFruit, o platformă informaţional-analitică a pieţei agricole din Europa de Est, Asia Centrală şi Caucaz. Potrivit sursei, un prim lot de cartofi moldoveneşti a fost exportat recent în Macedonia de Nord, transmite IPN.

EastFruit menţionează că aceasta nu este prima surpriză a sezonului pe piaţa cartofilor din Moldova. Se are în vedere că anterior s-a scris nu o dată despre livrările surprinzătoare de cartofi moldoveneşti pe pieţele din Rusia şi Belarus, în timp ce aceste ţări au recolte proprii cu preţuri, de obicei, cele mai mici la acest produs! Mai mult, atât Belarusul, cât şi Rusia se considerau în trecut exportatori tradiţionali de cartofi în Moldova.

EastFruit explică turnurile de pe piaţă prin starea preţurilor: cartofii din Moldova sunt la moment cei mai ieftini din regiune. În ciuda creşterii accentuate a preţurilor la mijlocul lunii octombrie, preţurile cu ridicata la cartofii din Moldova sunt mai mici chiar decât în Polonia. Iar în Belarus se dă acum pe cartofi de două ori mai mult decât în Moldova, în timp ce în Rusia ei costă de aproape trei ori mai mult!

În Macedonia de Nord se atestă preţuri la cartofi mai mari decât în Rusia. Prin urmare, estimează EastFruit, este posibil ca această livrare din Moldova să nu fie unica, pentru că, în general, în ţările balcanice, preţul la cartofi e destul de ridicat în acest sezon.

Totodată, mulţi participanţi la piaţă cred că cartofii în Moldova se vor scumpi, iar în a doua jumătate a sezonului de consum cantităţile de cartofi ar putea fi insuficiente pentru satisfacerea necesităţilor interne. Atât capacităţile de depozitare, cât şi tehnologiile de stocare nu sunt pe deplin dezvoltate în ţară. Sursa notează că în ultimii ani preţurile mici la cartofi în Moldova au fost menţinute prin livrări excesive din UE, ceea ce nu mai este de de aşteptat în sezonul 2021/22.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările