Economie

articolul anterior articolul urmator

Moldovenii care au muncit în Italia ar putea beneficia de pensie de la statul italian

1
31 Jan 2018 16:48:15
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO sfs.md
FOTO sfs.md

Republica Moldova va începe negocierea unui proiect de Acord privind stabilirea şi exportul prestaţiilor de asigurări sociale cu Italia. Comisia politică externă şi integrare europeană a avizat miercuri, 31 ianuarie, un proiect în acest sens.

Proiectul prevede acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, pensiilor de dizabilitate cauzată deafecţiuni generale, pensiilor şi indemnizaţiilor de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, pensiilor de urmaş pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova.  

Aceasta se referă la cei care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate de muncă în Italia şi/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante.
 
Astfel, cetăţenii Republicii Moldova care au muncit în Republica Italiană, la atingerea vârstei de pensionare vor beneficia de pensie din acest stat. Totodată, pe perioada de activitate vor fi asiguraţi cu un venit sub formă de prestaţii sociale în cazul producerii unui accident de muncă sau survenirii unei boli profesionale,  iar  membrii familiei vor fi asiguraţi în caz de deces al întreţinătorului. 

Vor beneficia de pensii şi alte prestaţii doar persoanele care au plătit contribuţii de asigurări sociale de stat în ţara în care sunt angajate.
 
Conform principiului proporţional de calculare a pensiilor, fiecare stat va achita pensia calculată proporţional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu. Aceasta va fi transferată în statul de domiciliu al persoanei.
 
Proiectul Acordului urmează să treacă toate etapele şi procedurile interne aferente semnării, ratificării şi punerii în vigoare a unui tratat.
 
Republica Moldova a încheiat până în prezent acorduri de securitate socială cu 13 state, 11 dintre care sunt aplicate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Niculcea Ion
31.01.2018, 17:44:49

avem zeci de mii de moldoveni care pot să beneficieze din finalitatea pozitivă a acestei inițiative..o salut necondiționat, e doar în beneficiu cetățenilor moldoveni, care merită o pensie decentă..

+1 (1 vot)
Modifică Setările