Ne integrăm în UE, dar împreună cu Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Interconectarea la reţelele UE ar spori securitatea energetică a Moldovei
Interconectarea la reţelele UE ar spori securitatea energetică a Moldovei

Comisia Europeană a acceptat să aloce 7 milioane de euro pentru finanţarea unui studiu de fezabilitate privind interconectarea în bloc a sistemelor energetice ale Republicii Moldova şi Ucraina la sistemul european de transport al energiei electrice ENTSO-E.

Interconectarea la ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity-Asociaţia Operatorilor de Transport şi Sistem European) presupune integrarea fizică în sistemul energetic european, fapt care ar permite diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică şi sporirea securităţii energetice a ţării, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei.

Cererea de integrare a celor 2 sisteme a fost depusă de Republica Moldova şi Ucraina la conducerea ENTSO-E încă în mai 2006. După mai multe eforturi depuse de autorităţile de la Chişinău, în comun cu cele din Ucraina şi România, Comisia Europeană a decis anterior de principiu de a finanţa studiul de fezabilitate din contul Programului Operaţional Comun România - Ucraina - Moldova 2007-2013, în mărime de 90% din costul acestuia, ceea ce constituie 6,3 mln de euro, ulterior fiind realizate un şir de acţiuni, astfel rezultînd decizia finală recentă. Restul sumei va fi acoperită de cele 3 ţări beneficiare.

Programul Operaţional Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 are ofinanţare totală de 126,72 milioane de Euro pentru perioada 2007-2013 prin intermediul Instrumentului European de Vecinatate şi Parteneriat. Programul işi propune crearea unei punţi de legătură între cele trei state partenere, cu scopul susţinerii comunităţilor din zonele de frontieră în găsirea unor soluţii comune la problemele similare cu care acestea se confruntă.

Anterior vicepremierul Valeriu Lazăr susţinea că Republica Moldova nu-şi poate uni liniile electrice la reţeaua din România până nu aderă la organizaţia pan-europeană ENTSO-E. Totodată Lazăr preciza că realizarea proiectelor ce ar asigura securitatea energetică a ţării bate pasul pe loc şi din cauza Ucrainei.

Ce reprezintă reţeaua ENTSO-E
În 2009, 42 de companii europene de transport al energiei au înfiinţat o organizaţie pentru integrarea pieţei de energie în cadrul UE, denumită ENTSO-E (Reţeaua Europeană a Operatorilor de Transport şi de Sistem pentru energie electrică). Moldova şi Ucraina au statut de asociat la această structură. Ucraina a evaluat costurile de aderare la 1,1 miliarde de dolari, iar ţara noastră nu a făcut o estimare.

(*) Required fields

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite