Noi acuzaţii la adresa apropiaţilor lui Filat. Cine sunt fondatorii firmelor care ar fi obţinut ilegal subvenţii sub protecţia politicienilor de la guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procuratura Generală a iniţiat urmărirea penală în cazul mai multor firme care obţineau ilegal subvenţii de la stat, fiind protejate de funcţionari din cadrul Guvernului şi Ministerului Agriculturii, printre ele fiind şi „Caravita Co”, implicată în fraudele de la BEM.

Potrivit unui comunicat emis astăzi, procurorii au reacţionat în baza informaţiilor din mass-media şi ale asociaţiilor de fermieri, verificând corectitudinea acordării subvenţiilor agricole de către Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură (AIPA). În urma investigaţiilor efectuate, reprezentanţii Procuraturii Generale au depistat multiple încălcări în baza cărora a iniţiat urmărirea penală în 34 de cauze. Este vorba despre falsificarea documentelor privind implementarea investiţiei, solicitarea subvenţiilor pentru procurarea tehnicii noi, care, de fapt, a fost anterior utilizată, prezentarea datelor denaturate privind investiţia efectuată, eliberarea cu abateri de către autorităţi a documentelor ce confirmă faptul efectuării investiţiei, majorarea artificială a costului investiţiein pentrru a obţine mai mulţi bani de la stat. O parte dintre aceste dosare au fost deja prezentate justiţiei.

„Concomitent, s-au stabilit şi cazuri în care, acţionând în interes material şi personal, persoane cu funcţii de demnitate publică din cadrul Guvernului şi Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, folosind situaţia de serviciu, au elaborat şi favorizat adoptarea unor hotărâri de Guvern cu privire la aprobarea modului de utilizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli”, se precizează în comunicat.

Astfel, în 2010 – 2013 au fost favorizaţi în obţinerea subvenţiilor doar solicitanţii care cumpărau sau vindeau tehnică agricolă prin intermediul proiectului 2-KR, aflaţi sub protecţia nemijlocită a unor persoane cu funcţii de demnitate publică, subliniază Procuratura Generală. Este vorba despre firmele „Caravita Co”, fondată de Ion Rusu (Anenii Noi, Zolotievca), „Agro Bio Managment”, fondată de Ion Buştiuc (Anenii Noi, Zolotievca), „Agrement Ecology”, fondatată de Tatiana Robu (Căuşeni, Zaim), „ABM Agroindustries”, fondată de Serghei Popovici (Căuşeni, Baccealia), „ABM Eco Technology”, administrată de Ion Rusu şi fondată de Nicolae Perdeleanu (Anenii Noi, Zolotievca). Nicolae Perdeleanu este şi proprietarul unei alte firme aflate în vizorul Procuraturii în acest caz - „ShowBiz Management”. „Eco Green 3R” (Chişinău) aparţine lui Nicolae Parfene, „Agrofermotech” (Chişinău) a fost fondată de Valentin Gaberi, Anatolie Prisăcaru şi Sergiu Sclifos, iar „Ecoplantera” - de „Agrofermotech”, ex-ministrul Agriculturii Vasile Bumacov, Gheorghe Gaberi, Gheorghe Prisacari, Victor Roşca şi Gheorghe Uncu. 

Reprezentanţii Procuraturii afirmă că, astfel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu mijloace financiare în proporţii deosebit de mari. Oamenii legii nu anunţă, însă, suma prejudiciului.

Procuratura Generală a iniţiat pe 6 noiembrie urmărirea penală pe faptul folosirii intenţionate de către persoane cu funcţii de demnitate publică a situaţiei de serviciu, în interes material ori în alte interese personale, care a cauzat daune în proporţii deosebit de mari.

Menţionăm că firma „Caravita Co” a fost implicată în delapidarea a 2,8 milioane de euro de la Banca de Economii, fondatorul acesteia, Ion Rusu, fiind condamnat la 5 ani de închisoare. Recent, fermierii au solicitat ca CNA să verifice corectitudinea obţinerii de către „Caravita Co” a subvenţiilor de la AIPA. Firma care aparţine naşului lui Filat a obţinut în perioada 2012-2014 aproape 6 milioane de lei sub formă de subvenţii de la stat. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite