Numărul plăţilor efectuate cu cardul, în creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe parcursul trimestrului doi al anului curent, indicatorii activităţii cu carduri de plată şi-au menţinut tendinţa de creştere, numărul cardurilor aflate în circulaţie majorându-se cu 7,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Numărul plăţilor fără numerar efectuate cu cardurile emise în ţară şi-a menţinut trendul de creştere, cu 32,5% faţă de perioada similară a anului precedent. Datele se conţin într-un raport al Băncii Naţionale a Moldovei, transmite IPN.

Ponderea cardurilor active a rămas constantă pe parcursul ultimelor trimestre. Cardurile sociale sunt categoria cu cea mai înaltă rată de folosire – 73,4% din totalul cardurilor. 62,2% din numărul operaţiunilor efectuate cu cardurile sociale sunt operaţiuni de plată fără numerar, însă valoric retragerile de numerar reprezintă 79,4% din totalul operaţiunilor efectuate.

Numărul şi valoarea plăţilor fără numerar domestice menţin o tendinţă ascendentă constantă pe tot parcursul perioadei analizate. Pentru trimestrul doi s-a înregistrat o creştere de 54,5% ca număr şi, respectiv, 56,6% ca valoare de faţă de trimestrul doi al anului 2019.

În ceea ce priveşte operaţiunile efectuate peste hotare cu cardurile de plată emise în Republica Moldova, acestea au fost puternic influenţate de restricţiile de circulaţie impuse odată cu declararea stării de urgenţă pe teritoriul ţării. Numărul retragerilor a scăzut cu 45,6%, iar cel al plăţilor fără numerar cu 30,7% faţă de trimestrul doi al anului precedent.

Raportul mai arată că valoarea totală a fraudelor efectuate cu utilizarea cardurilor de plată emise în Republica Moldova a constituit în trimestrul de referinţă 2,5 milioane de lei. 90% reprezintă fraude efectuate fără prezenţa fizică a cardului, cu utilizarea numărului de card. Din valoarea totală a fraudelor efectuate fără prezenţa fizică a cardului, 48,7% s-au produs în reţeaua de acceptare a prestatorilor din străinătate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite