Economie

articolul anterior articolul urmator

O nouă scumpire a carburanţilor în Republica Moldova

0
24 Feb 2021 09:03:33
Autor: Iurii Botnarenco

Petroliştii au afişat la panou astăzi, 24 februarie, preţuri mai mari la carburanţi. Scumpirile, cuprinse între 50 şi 65 de bani, vin la o săptămână după cea mai recentă majorare de preţ la benzină, motorină şi gazul lichefiat, transmite IPN.

Odată cu afişarea preţurilor noi, benzina cu cifra octanică 95 costă în medie 18,30 lei, în comparaţie cu 17,70 lei. Un litru de motorină costă 15,60 lei, comparativ cu 14,90-15,00 lei. Preţul mediu al gazului lichefiat constituie aproape 11 lei, în comparaţie cu 10,35 lei.

Scumpirile la carburanţi din ultima perioadă au începutul la mijlocul lunii decembrie. Atunci preţurile au crescut în medie cu 60 de bani. La mijlocul lunii ianuarie au fost anunţate preţuri mai mari în medie cu un leu, iar pe parcursul lunii februarie, aceasta este a treia scumpire.

La începutul lunii, Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe a organizat audieri cu privire la situaţia de pe piaţa carburanţilor. În cadrul acestora, Consiliul Concurenţei preciza că şase companii petroliere, care gestionează împreună 66% din staţiile PECO din ţară, adoptă comportament similar la modificarea preţurilor, acestea fiind cu aceeaşi valoare, într-un termen de 48-72 de ore. Analiza evoluţiilor preţurilor de panou denotă o neconcordanţă de reacţie a pieţei la modificarea cotaţiilor internaţionale, şi anume reacţie imediată la creşterea cotaţiilor şi reacţie întârziată la scăderi.

Din martie 2019, petroliştii stabilesc de sine stătător preţurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depăşească rata de rentabilitate anuală de 10%.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările