Plătim mai mult decât românii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producătorul de energie electrică cere o majorare de 20%
Producătorul de energie electrică cere o majorare de 20%

De mai bine de trei ani Republica Moldova achită cu circa 15% mai scump decât ţara vecină pentru energia electrică livrată de Centrala de la Cuciurgan. Chiar și așa producătorul cere o nouă majorare.

Preţul plătit de companiile de distribuţie din Chişinău pentru energia furnizată de Centrala Electrică Regională de Stat (CERS) Moldovenească, cunoscută mai ales ca Centrala de la Cuciurgan, este în prezent de 6,1 cenţi pentru un kilowat. Acest tarif este mai mare cu circa 15% decât cel achitat de către companiile din România. Cel puţin aşa reiese din rapoartele financiare publicate de compania rusă Inter RAO EES, proprietarul CERS Moldovenească.

Diferenţele de preţ se menţin încă din anul 2009, când contractul de achiziţie a fost negociat de conducerea comunistă de la acea vreme. Astfel, în anii 2009-2010, diferenţa de cost ajungea la opt bani pentru un kilowat, iar anul trecut a urcat la 10 bani. Un calcul elementar arată că dacă negociam un preţ identic cu cel achitat de importatorii români, consumatorii făceau o economie de circa 300 milioane de lei.

Responsabilii de la Ministerul Economiei spun că nu ştiu despre aceste diferenţe. „Nu avem acces la datele privind preţul negociat de companiile româneşti cu Centrala de la Cuciurgan", susţine, Vadim Ceban, şeful Direcţiei generale securitate şi eficienţă energetică. Specialiştii afirmă că aceste diferenţe s-ar putea datora calităţii negocierilor, dar mai ales faptului că producătorul de energie vrea să se menţină pe piaţa românească. Or, livrările de curent electric în dreapta Prutului sunt limitate şi de abia depăşesc 10-15% din volumul efectuat pe piaţa moldovenească.

Cerere de majorare, nejustificată

Chiar şi aşa furnizorul de curent amplasat în regiunea separatistă insistă asupra unei majorări de preţ de circa 20%. Vicepremierul Valeriu Lazăr consideră drept nejustificate aceste pretenţii. „Nu suntem de acord cu această ofertă. Nu există premise reale pentru o astfel de majorare. Totodată, căutăm soluţii alternative, inclusiv din România", a afirmat ministrul Economiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite