Premierul Filat anunţă noi măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bugetul de stat pentru anul 2012 va fi revizuit. Aceasta pentru că au fost prevăzute cheltuieli "nejustificat de mari", a declarat premierul Vlad Filat în cadrul conferinţei susţinute în comun cu şeful misiunii FMI, Nikolay Gueorguiev.

Premierul a confirmat intenţia Guvernului de a majora de la 8% la 20% TVA la producţia agricolă, chiar dacă nu a specificat dacă la toate, sau doar la unele alimentele. Potrivit premierului, Bugetul va fi rectificat pentru că la momentul adoptării au fost incluse o serie de cheltuieli "nejustificat de mari".

El a menţionat că, chiar dacă se simte deja un nou val de criză, calculele Guvernului arată că, dacă mediul extern nu se va deteriora în continuare, creşterea economică va continua şi stabilitatea macroeconomică va rămîne intactă, datorită politicii fiscale şi a măsurilor de consolidare a creşterii economice realizate în ultimii ani, inclusiv în cadrul implementării Memorandumului cu FMI.

Şeful Executivului s-a arătat încrezut că în anul 2012 aşa cum s-a programat iniţial, PIB-ul va creşte cu 3%, deficitul bugetar va fi de 1,2%, iar inflaţia nu va depăşi 5%.

„Salutăm angajamentele Guvernului a elimina lacunele privind administrarea TVA", a menţionat şeful misiunii FMI, Nikolay Gueorguiev. Totodată el a apreciat pozitiv şi intenţia de a modifica regimul de înmatriculare a vehiculelor importate, de a alinia bugetului municipiului Chişinău la obiectivele bugetar-fiscale mai complexe, de a perfecţiona administrarea fiscală şi vamală şi de a elimina arieratele pe cheltuielile Guvernului.

„Aceste măsuri, combinate cu adoptarea în timp util şi implementarea cadrului bugetar pe termen mediu pentru anii 2013-2015, vor asigura durabilitatea bugetar-fiscală şi independența faţă de finanţarea externă excepţională”, a declarat Nikolai Gueorguiev.

El a comunicat că, în cadrul misiunii, au fost discutate, de asemenea, reformele specifice pentru sporirea eficienței sectorului public şi stabilităţii sectorului energetic şi pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri.
Totodată oficialul de la FMI a atras atenţia asupra necesităţii majorării rezervelor valutare ale ţării, pentru a ne proteja de eventualele şocuri extrene şi mai ales în condiţiile în care cursul real de schimb al leului este "moderat supraapreciat".

În perioada 3-17 mai, o misiune a Fondului Monetar Internațional s-a aflat la Chişinău în contextul celei de-a cincea evaluări a programului încheiat de Moldova cu FMI.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite