Economie

articolul anterior articolul urmator

Principalele bariere în atragerea investiţiilor, în viziunea economiştilor

0
26 Jun 2019 07:47:22
Autor: Dan Anghel

Principalele bariere în venirea investiţiilor în Republica Moldova este imaginea legată de corupţie, lipsa unei justiţii corecte şi insuficienţa resurselor calificate de muncă. De această părere este fostul ministru al Economiei Alexandru Muravschi.

În opinia lui, conducerea ţării trebuie să se ocupe de reducerea economiei tenebre, care constituie un procent destul de mare în volumul total al economiei. Declaraţiile au fost făcute în platoul Jurnal TV.
 
„Dacă economia tenebră depăşeşte 40% din Produsul Intern Brut, atunci se poate de considerat că statul nu există. Aceasta înseamnă că statul, din punct de vedere economic, nu are pârghii de a influenţa situaţia”, spune Alexandru Muravschi.
 
Comentatorul Victor Ciobanu spune că, pentru a dezvolta economia, statul trebuie să se concentreze pe doi factori – populaţia din localităţile rurale şi dezvoltarea domeniului IT. În opinia lui, circa două milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova trăiesc anume la sate, iar datele privind angajarea acestora arată că doar puţin peste 300 de mii primesc salarii. Astfel, Victor Ciobanu spune că populaţia din regiunile rurale trebuie să aibă ocupaţie, trebuie să primească salarii, să aibă venituri, iar pentru aceasta trebuie să producă. „Noi nu avem o ţară agrară, noi avem o ţară rurală”, spune Victor Ciobanu. Potrivit lui, există ţări dezvoltate care şi-au început dezvoltarea acordând atenţie anume acestor două domenii.
 
Galina Şelari, preşedinta Centrului pentru cercetări strategice şi reforme, este de părere că, pentru a dezvolta economia, trebuie de pornit de la stabilirea cu exactitate a numărului populaţiei din  Republica Moldova. În opinia ei, nu pot fi iniţiate programe de ocupare a forţei de muncă, de exemplu, dacă nu se ştie cu exactitate câţi oameni există în ţară. Potrivit ei, deşi datele oficiale arată că în ţară există mai mult de trei milioane de oameni, însuşi Recensământul din 2014 a arătat că populaţia numără sub două milioane.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii