Producătorii de porumb din R. Moldova au cheltuieli mai mari din cauza preţului majorat la gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
porumb foto Unsplash/Virgil Cayasa

Recoltarea întârziată, dar şi creşterea preţului la gazele naturale, cu care lucrează majoritatea elevatoarelor, a dus la ridicarea cheltuielilor pentru procedeele de condiţionare (uscare) a porumbului, transmite IPN.

Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Viorel Gherciu, a menţionat, într-o conferinţă de presă, că au crescut şi preţurile de comercializare a porumbului, ceea ce îl face încrezător pe oficial că producătorii „vor obţine un rezultat bun şi vor fi mulţumiţi de recolta pe care o vor avea”.

Ministrul a precizat că actualmente sunt recoltate în jur de 60% din suprafeţele cu porumb. Întârzierea s-a produs dar nu doar din cauza crizei gazului, ci şi pentru că porumbul a fost semănat cu întârziere de 2-3 săptămâni. Astăzi toate elevatoarele lucrează neîntrerupt. Iar în cazul unor soiuri, porumbul poate fi pus la păstrare fără a mai fi uscat.

IPN a scris mai devreme că lucrările de recoltare a porumbului, care în acest an s-a făcut generos, de trei ori mai bine ca anul trecut, au întârziat cu trei săptămâni. Unii producători riscă să îşi piardă roada, cel puţin o parte din ea, pentru că au strâns porumbul când umiditatea era înaltă, iar acum, ca să-l poată vinde mai departe, trebuie să îl usuce, dar nu au unde. Uscătorii pentru cereale există nu în fiecare raion, iar serviciul este foarte solicitat în această perioadă, de aceea cozile sunt mari.

Recolta de porumb din acest an se estimează că va depăşi două milioane de tone. Mai mult de jumătate din cantitatea respectivă va fi exportată în ţări din Europa, Asia şi Africa. Preţurile la porumb la bursele internaţionale sunt destul de avantajoase. Chiar şi cu preţuri mari pentru servicii de uscare a cerealelor, producătorii de porumb din Republica Moldova nu vor avea de pierdut.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite