Producătorii de conserve din Republica Moldova solicită ajutoare de la Guvern pentru a nu intra în faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia a interzis importul de produse agricole şi conserve de fructe şi legume din Republica Moldova. FOTO: Tudor Iovu / Adevărul
Rusia a interzis importul de produse agricole şi conserve de fructe şi legume din Republica Moldova. FOTO: Tudor Iovu / Adevărul

Asociaţia Producătorilor de conserve din Republica Moldova „Speranţa-Con” face apel către Guvernul Republicii Moldova să adopte un şir de măsuri pentru a preveni falimentarea industriei conservelor.

Producătorii de conserve din Moldova au declarat într-o conferinţă de presă că din cauza embargoului impus de Federaţia Rusă la conservele din Moldova, fabricile autohtone au pierderi de peste 200 de milioane de lei, transmite IPN.

Preşedintele Asociaţiei „Speranţa-Con”, Ivan Sandic a declarat că până la 1 august anul curent fabricile de conserve din Moldova au produs marfă în sumă totală de 287 de milioane de lei, ceea ce reprezintă aproximativ 28 de mii de tone de conserve. Cele mai multe dintre produsele finite destinate exportului pe piaţa rusă sunt stocate în depozite, iar din cauza embargoului impus de Rusia, companiile nu vor fi capabile să le vândă în următoarele 6-9 luni.

Ivan Sandic a subliniat că, în această situaţie, fabricile de conserve nu sunt în măsură să asigure în volum deplin achiziţionarea de fructe şi legume. Mai mult decât atât, pentru a achita producţia agricolă fermierii au nevoie de o finanţare substanţială din partea statului, deoarece obligaţiile de credit vor duce la falimentarea întregii industrii. Acesta a adăugat că mai mult de 4 mii de angajaţi din sectorul industriei prelucrătoare îşi vor pierde locurile de muncă.

În acest context, producătorii de conserve solicită Guvernului să utilizeze toate  mijloacele disponibile pentru a consolida relaţiile comerciale cu Belarus şi Kazahstan, pentru a stabili noi pieţe de desfacere a conservelor moldoveneşti. De asemenea, întreprinderile au nevoie de garanţii privind tranzitul de mărfuri pe teritoriul Federaţiei Ruse pentru pieţele din Asia Centrală. Totodată, producătorii solicită alocarea unor împrumuturi de la Banca Naţională a Moldovei cu dobândă preferenţială pe o perioadă de rambursare de până la 5 ani.

Printre propunerile producătorilor de conserve se regăseşte şi crearea unui fond unic de  a acumula credite şi acordarea de asistenţă din partea UE şi SUA, pentru a compensa  pierderile întreprinderilor din industria conservelor şi a fermierilor. De asemenea, se propune recunoaşterea embargoului impus de Rusia pentru fructele şi legumele din Moldova ca situaţie de „forţă majoră” cu scutirea producătorilor de conserve de a achita taxe şi plăţi la bugetul de stat.

Totodată, producătorii autohtoni de conserve se arată nemulţumiţi de faptul că acum Guvernul încă nu-şi realizează promisiunea dată acum două săptămâni de premierului Iurie Leancă de a aloca de 20 de milioane de lei pentru achiziţionarea de fructe şi legume destinate şcolilor, grădiniţelor şi armatei.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite