Economie

articolul anterior articolul urmator

Producţia în sectorul nucifer din R. Moldova s-a majorat cu 55% în ultimii cinci ani

1
30 Aug 2021 09:34:08
Autor: Iurii Botnarenco

Producţia în sectorul nucifer autohton s-a majorat cu 55% în ultimii cinci ani, fapt ce poziţionează Republica Moldova în rândul principalelor state producătoare din lume. În ultimii cinci ani, contribuţia agriculturii şi industriei alimentare la formarea PIB a constituit peste 20%, asigurând circa 45% din volumul total al exporturilor şi angajând peste 30% din forţa de muncă, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului se menţionează că, în timp ce ponderea agriculturii cu valoare adăugată şi ocuparea forţei de muncă a scăzut de-a lungul anilor în Republica Moldova, sectorul nucifer a continuat să fie un motor al creşterii economice şi un mijloc de reducere a sărăciei.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în total sunt 34,7 mii ha de culturi nucifere, dintre care 20,90 sunt livezile pe rod. Comparativ cu anul 2018, se atestă o creştere a suprafeţei cultivate cu nucifere cu circa 4 mii ha.

Din suprafaţa pe rod a culturilor nucifere, producţia globală de nuci, pentru anul 2020, a constituit 14,70 mii tone, fiind în descreştere cu circa 5 mii tone faţă de anul 2019, din cauza consecinţelor calamităţilor naturale şi a secetei severe înregistrate.

Din cantitatea totală recoltată de culturi nucifere pentru anul 2020, circa 12,7 mii tone au fost exportate, valoarea totală a acestora fiind de aproximativ 71,7 mln dolari SUA. Circa 79% dintre cantităţi au ajuns în ţările UE: Franţa, Germania, Olanda, România, Austria etc. În perioada ianuarie-august 2021, s-a exportat circa 4 mii tone produse nucifere.

Conform prognozelor specialiştilor, în anul curent se va înregistra o recoltă globală de peste 25 de mii tone de culturi nucifere, producţie obţinută din livezi, precum şi achiziţionarea nucilor de la cetăţeni, din fâşiile de aliniament.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Groza Carmen
30.08.2021, 09:44:23

Sunt solicitate in UE si creste, iar ceea ce nu e solicitat in UE - nu creste...

-8 (8 voturi)
Modifică Setările