Producţia în sectorul nucifer din R. Moldova s-a majorat cu 55% în ultimii cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
nuci

Producţia în sectorul nucifer autohton s-a majorat cu 55% în ultimii cinci ani, fapt ce poziţionează Republica Moldova în rândul principalelor state producătoare din lume. În ultimii cinci ani, contribuţia agriculturii şi industriei alimentare la formarea PIB a constituit peste 20%, asigurând circa 45% din volumul total al exporturilor şi angajând peste 30% din forţa de muncă, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului se menţionează că, în timp ce ponderea agriculturii cu valoare adăugată şi ocuparea forţei de muncă a scăzut de-a lungul anilor în Republica Moldova, sectorul nucifer a continuat să fie un motor al creşterii economice şi un mijloc de reducere a sărăciei.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în total sunt 34,7 mii ha de culturi nucifere, dintre care 20,90 sunt livezile pe rod. Comparativ cu anul 2018, se atestă o creştere a suprafeţei cultivate cu nucifere cu circa 4 mii ha.

Din suprafaţa pe rod a culturilor nucifere, producţia globală de nuci, pentru anul 2020, a constituit 14,70 mii tone, fiind în descreştere cu circa 5 mii tone faţă de anul 2019, din cauza consecinţelor calamităţilor naturale şi a secetei severe înregistrate.

Din cantitatea totală recoltată de culturi nucifere pentru anul 2020, circa 12,7 mii tone au fost exportate, valoarea totală a acestora fiind de aproximativ 71,7 mln dolari SUA. Circa 79% dintre cantităţi au ajuns în ţările UE: Franţa, Germania, Olanda, România, Austria etc. În perioada ianuarie-august 2021, s-a exportat circa 4 mii tone produse nucifere.

Conform prognozelor specialiştilor, în anul curent se va înregistra o recoltă globală de peste 25 de mii tone de culturi nucifere, producţie obţinută din livezi, precum şi achiziţionarea nucilor de la cetăţeni, din fâşiile de aliniament.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite