Profesorii, „jecmăniţi” de o decizie ilegală a Fiscului? Reacţia instituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiscul a decis să nu mai prelungească patentele pentru profesorii care predau lecţii suplimentare la diferite discipline. Experţii în finanţele publice susţin că este vorba despre o decizie ilegală, care le taie speranţa profesorilor cu salarii mizere de a obţine nişte bani în plus.

Serviciul Fiscal de Stat a emis luni, 18 ianuarie, un comunicat în care informează despre faptul că, începând cu 17 decembrie 2015, a fost sistată eliberarea sau prelungirea patentei de întreprinzător pentru mai multe genuri de activitate. Este vorba despre predarea limbilor străine, meditarea diferitor discipline, precum şi predarea muzicii, coregrafiei şi artelor plastice pentru grupuri de până la 20 de persoane. Autorităţile argumentează renunţarea la acest tip de activitate prin faptul că nu este practic supus impozitării, fapt ce poate duce la evaziune fiscală şi creează condiţii pentru concurenţă neloială.

„Profesorii ar trebui susţinuţi”

Majoritatea profesorilor contactaţi de Adevărul Moldova care au plasat anunţuri privind servicii de predare a lecţiilor individuale la diferite materii au recunoscut că nu activează în baza patentei şi nu achită impozite sau taxe pentru această activitate. Daniela Stănilă din Stăuceni, care activează în baza patentei pentru predarea limbilor străine, susţine că această decizie va afecta foarte mult profesorii. „O dată ce profesorii au studii, au muncit, ar trebui să fie susţinuţi. Nu cred că avem posibilitatea să trecem la altă formă de activitate”, a menţionat profesoara.

Totuşi, Daniela Stănilă consideră că profesorii vor renunţa în lipsa patentei la acest mod de a câştiga bani suplimentar, dar vor continua să predea ore suplimentare.

Găurile din buget, acoperite din contul profesorilor

În acelaşi timp, expertul în finanţe publice şi fostul deputat Veaceslav Ioniţă a declarat că prin această decizie Guvernul a decis în mod ilegal să acopere găurile din bugetul de stat din contul profesorilor.

În opinia lui Veaceslav Ioniţă, patenta este o formă simplificată de evidenţă, care era foarte comodă pentru profesori. „Vă daţi seama că profesorii şi aşa câştigă puţini bani şi sunt nevoiţi să ofere lecţii suplimentare elevilor. Nu trebuie să îşi deschidă SRL-uri, ei nu sunt comercianţi, nu vând ceva la piaţă, iar această modalitate era una foarte comodă pentru a obţine câţiva bani în plus”, a menţionat expertul pentru Adevărul Moldova.

Legea permite, Fiscul interzice

Veaceslav Ioniţă mai spune că deţinătorii de patentă virează anumite sume în bugetele asigurărilor sociale, medicale, iar în total este vorba de 10.000 de lei pe an, pentru mulţi profesori fiind o sumă considerabilă. În acelaşi timp, Ioniţă afirmă că problema este totuşi mult mai complicată, deoarece legislaţia prevede dreptul de a deţine patentă pentru activitatea de întreprinzător, iar Fiscul anunţă că interzice acest lucru. „Dar cine-i Fiscul? Este Parlamentul care dacă va ajunge să examineze acest subiect, dar eu cred că noi mai avem oameni întregi la minte în Parlament, ar putea lua o decizie în acest sens? În legislaţie sunt stipulate patentele pentru aceste trei tipuri de activitate, iar Fiscul spune că nu se poate. De unde au luat asta? Şeful Fiscului trebuie concediat imediat. În total, sunt circa 1.000 de profesori de pe care statul ar putea obţine la buget vreo 50.000 de lei. Or, pentru această sumă vrea Fiscul să le ia profesorilor singura şansă de a supravieţui? Mai mare prostie nu am mai văzut. Noi discutăm despre un lucru simplu: Fiscul a adoptat un document ilegal în speranţa că va obţine 3 lei de la nişte nenorociţi”, a subliniat expertul economic.

Fiscul neagă acuzaţiile

Veaceslav Ioniţă a declarat că circulara Fiscului a fost emisă în condiţiile în care foarte mulţi profesori au venit să-şi prelungească patentele şi speră ca „să se găsească 2-3 deputaţi care să facă o interpelare pentru a anula această decizie”.

Fiscul a negat acuzaţiile lui Veaceslav Ioniţă, precizând că prevederile Codului educaţiei au intrat în vigoare după data publicării Legii cu privire la patenta de întreprinzător şi prevalează în acest caz. De asemenea, reprezentanţii Fiscului susţin că decizia a fost luată cu aprobarea şi după discuţiile cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Economiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite