Prognoze IPRE: Euro poate creşte până la 27 de lei moldoveneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Euro ar putea ajunge să fie tranzacţionat cu 27 de lei
Euro ar putea ajunge să fie tranzacţionat cu 27 de lei

Economiştii Institutului de Politici şi Reforme Europene estimează că valoarea Produsului Intern Brut (PIB) va creşte în acest an doar cu 0,5%, cursul euro va atinge nivelul de 27 de lei şi va persista riscul întârzierilor salariale.

Potrivit unui comunicat al IPRE,  economia Republicii Moldova va continua să se confrunte cu mari probleme. Studiul elaborate de IPRE arată că noul guvern va trebui să înfrunte cel puţin trei constrângeri economice considerabile în următoarele 12 luni, cum ar fi incertitudinile bugetare, finanţarea tot mai costisitoare a deficitului bugetar şi fluctuaţiile pe piaţa valutară.

După ce în anii 2013-2014, Republica Moldova a avut cea mai rapidă creştere economică din Europa (9,4%, 4,6%), autorii studiului prognozează, în acest an, o creştere economică modestă, de doar 0,5%. 

Potrivit analizei IPRE, remitenţele s-au redus anul trecut cu peste 30%, iar conflictul ruso-ucrainean a afectat doi importanţi parteneri de export ai Republicii Moldova, Ucraina şi Rusia, iar aceşti factori au un impact asupra leului.

„Este important de subliniat că efectul deplin al delapidărilor din sectorul bancar va fi resimţit doar după contabilizarea datoriilor oferite din rezervele Băncii Naţionale a Moldovei, şi anume atunci când garanţia de stat în valoare de 14,2 miliarde lei va fi convertită în datorie publică. Totodată, în cazul în care remitenţele şi exporturile nu vor reveni pe o traiectorie pozitivă, şi în condiţiile în care asistenţa străină va rămâne blocată, anul 2016 va continua să fie caracterizat prin importante fluctuaţii valutare”, explică Eugen Ghileţchi.

În acest context, economiştii de la IPRE prognozează o devalorizare de până la 20% a leului, cursul monedei unice europene atingând nivelul de 27 de lei. 

Experţii susţin că semnarea unui acord cu FMI este un imperativ, iar demararea negocierilor trebuie să înceapă în timp cât mai scurt. Totodată, adoptarea unui buget care să ia în considerare 

angajamentele asumate faţă de partenerii de dezvoltare în vederea deblocării asistenţei externe este la fel de crucială.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite