Reducere doar pe hârtie pentru gazele ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moldova a reuşit să obţină de la Gazprom o majorare cu 20% a taxei de tranzit pentru gazul transportat către clienţii companiei ruseşti, pe teritoriul ţării noastre. Suma, spun experţii, este insuficientă şi acoperă cel mult jumătate din costurile reale de tranzit pe care ruşii ar trebui să ni le plătească.

Compania rusă Gazprom a acceptat ca, de la 1 ianuarie 2011, să plătească Republicii Moldova un tarif de tranzit mai mare cu 20% pentru gazele ce le exportă în statele din Balcani. Astfel, anul acesta, taxa va fi de 3 dolari pe mia de metri cubi transportaţi la 100 de kilometri. Acest lucru înseamnă un venit anual pentru ţara noastră de circa 28 de milioane de dolari, cu aproape 5 milioane de dolari mai mult decât până acum.


BONUSUL RĂMÂNE TOT LA GAZPROM


Oficialii Moldovagaz susţin că, chiar şi aşa, taxa percepută ruşilor acoperă cel mult jumătate din costurile transportului de gaz prin ţara noastră spre clienţii companiei străine. Mai mult, autorităţile moldovene spun că taxa percepută Gazprom-ului ajunge, de fapt, tot la această companie. „Chiar dacă ar fi plătiţi, aceşti bani nu ajung în bugetul Republicii Moldova, ci merg la subsidiara Gazprom din ţara noastră, respectiv Moldovagaz, ne-a declarat Victor Parlicov, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).


Alte state din regiune au obţinut de la Gazprom bonusuri mult mai consistente decât ţara noastră. De exemplu, Polonia a primit de la firma rusească o reducere a preţului în cazul achiziţiei a două miliarde de metri cubi de gaze, peste volumele contractate anterior. Experţii au estimat costul acestui bonus pentru polonezi la 200-250 milioane de dolari până în 2014.


Şi Bulgaria, un alt client al Gazprom, a obţinut, în noiembrie 2010, o reducere de 20 de dolari pe mia de metri cubi. Asta este echivalentul unui bonus de 55 milioane de dolari pentru un an. În schimb, guvernul de la Sofia şi-a dat acordul pentru ca reţeaua de conducte South Stream să tranziteze teritoriul bulgar.


TRANSNISTRIA, IERTATĂ LA PLATĂ


Letonia şi Estonia vor beneficia de o reducere de 15% la gazele livrate din Rusia, a anunţat Valeri Golubev, vice-preşedintele Gazprom. În schimb, cele două ţări baltice vor trebui să majoreze volumul de gaze procurate până acum de la Gazprom. O altă ţară care va beneficia de discount de 15% la preţ din partea ruşilor va fi Belarus, însă modificarea se va face din 2012. Anterior, mai multe companii occidentale precum ENI din Italia, E.On din Germania sau Gas de France au negociat cu Gazprom o serie de facilităţi la achiziţia de combustibil.

Experţii ruşi explică reducerile de preţ oferite de Gazprom prin nevoia de a nu pierde clienţii din Europa, în condiţiile unei concurenţe acerbe ca urmare a afluenţei de gaz natural lichefiat mai ieftin din Qatar şi alte state. 


Recordul în materie de bonusuri îl deţine însă regiunea separatistă din Moldova, de la care Gazprom nu a primit în ultimii patru ani niciun ban pentru gazul livrat, acumulând datorii noi de circa 1,4 miliarde de dolari. În prezent, datoriile regiunii separatiste faţă de
Gazprom depăşesc 2,5 miliarde de dolari.

Moldovagaz vrea să crească preţul cu 13,1%

Chiar în ultima zi a anului trecut, oficialii Moldovagaz au transmis Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cererea de majorare a tarifelor la gazele naturale cu 13,1%. Dacă se va aproba, tariful mediu de livrare a gazelor naturale către consumatori va ajunge la 4.636 de lei pentru mia de metri cubi.

Iacob Cazacu, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Moldovagaz, susţine că principalul argument pentru solicitările companiei este majorarea cu 11,7% a preţului mediu de procurare a gazului de import. De la 1 ianuarie, preţul a crescut de la 262,95 de dolari pentru o mie de metri cubi la 293,8 de dolari.


4.937 de lei, costul pentru populaţie


Ca şi până acum, cei mai afectaţi clienţi ai Moldovagaz vor fi agenţii economici. Aceştia vor trebui să plătească 5.733 lei pentru o mie de metri cubi de gaze. Populaţia ar urma să achite, în cazul unui consum lunar de până la 30 de metri cubi, un tarif de 4.937 de lei pentru o mie de metri cubi. Directorul ANRE a declarat că şedinţa de ajustare a tarifelor la gazele naturale şi alte utilităţi ar urma să aibă loc în a doua jumătate a lunii ianuarie

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite