Economie

articolul anterior articolul urmator

Rep. Moldova. Se propune indexarea tuturor pensiilor cu 3,86% şi majorarea pensiei minime până la 2.000 lei

0
30 Aug 2021 09:39:01
Autor: Iurii Botnarenco

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a propus spre dezbateri publice un proiect de hotărâre a Guvernului, care prevede că, de la 1 octombrie anul curent, pensiile pentru limită de vârstă, cele pentru dizabilitate, dar şi alte prestaţii de asigurări sociale şi unele prestaţii sociale de stat să fie indexate cu 3,86%, reieşind din rata inflaţiei înregistrată în primul semestru al anului curent, transmite IPN.

Autorii proiectului precizează că, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, rata inflaţiei înregistrată în primul semestru al anului 2021 faţă de decembrie 2020 este de 3,86%. Se propune să fie indexate toate categoriile de pensii, indiferent de tipul acestora şi mărimea prestaţiei.  

Totodată, de la 1 octombrie 2021, cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă va constitui 2.000 lei. Diferenţa dintre cuantumul pensiei minime şi cuantumul pensiei calculate se va achita din mijloacele bugetului de stat.

Pentru indexarea prestaţiilor de asigurări sociale şi a unor prestaţii sociale de stat cu coeficientul 3,86% sunt necesare 188 186,7 mii lei. Cheltuielile necesare pentru stabilirea de la 1 octombrie 2021 a cuantumului pensiei minime pentru limită de vârstă de 2.000 lei constituie 512 712,1 mii lei.

Legea privind sistemul public de pensii prevede că în Republica Moldova pensiile se indexează în fiecare an, la 1 aprilie şi la 1 octombrie. La 1 aprilie, coeficientul de indexare va fi egal cu media creşterii anuale a indicilor preţurilor de consum din ultimii trei ani, iar la 1 octombrie – cu rata inflaţiei înregistrată în primul semestru al anului în curs. Coeficientul de indexare se stabileşte de către Guvern.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările