Economie

articolul anterior articolul urmator

Republica Moldova va achiziţiona gaze pe platforma comună a Uniunii Europene

1
27 Mar 2022 10:04:17
Autor: Iurii Botnarenco

Republica Moldova va putea achiziţiona gaze pe platforma unică a Uniunii Europene creată printr-o decizie a Consiliului European. La 25 martie, Consiliul European a anunţat noi măsuri pentru diminuarea dependenţei europene de energia rusă, inclusiv o platformă comună de achiziţie care va fi deschisă şi ţărilor din Balcanii de Vest, precum şi celor trei Parteneri estici asociaţi: Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, transmite IPN.

Liderii UE au convenit că statele membre vor lucra împreună pentru achiziţionarea comună voluntară de gaze naturale, gaze lichefiate şi hidrogen. „Ne vom uni forţele, ne vom pune în comun cererea şi ne vom folosi puterea de negociere colectivă atunci când cumpărăm gaz”, a scris preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe Twitter. Autorităţile Republicii Moldova au salutat decizia Concluziile Consiliului European în Declaraţia finală a căruia este inclus angajamentul statelor membre de a achiziţiona în comun gaze naturale, gaze lichefiate şi hidrogen. „Odată constituită, noua platformă va fi disponibilă atât statelor din Balcanii de Vest, cât şi celor trei ţări asociate cu Uniunea Europeană, inclusiv Republicii Moldova. Este o realizare importantă pentru ţara noastră şi care va facilita în viitor achiziţiile de gaze naturale. Totodată, Moldova va continua eforturile de sporire a rezilienţei în sectorul energetic, cu accent pe diversificarea surselor de energie şi sporire a eficienţei energetice”, se spune într-un comunicat al autorităţilor moldovene.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

in bogus
27.03.2022, 10:10:34

per global, o pozitie si o achizitie comuna europeana a gazelor inseamna in principiu un lucu cit se poate de util. echivaleaza cu o pozitie de forta in raport cu furnizorul / furnizorii, prin puterea cumparatorului si cantitatea de gaze cumparate. asta ar duce, cel putin in principiu, la preturi mai mici. moldova nu are decit de cistigat din asociere cu platforma europeana.

Modifică Setările