Economie

articolul anterior articolul urmator

Republica Moldova: Interconexiunea cu UE, în blocaj

0
2 Jun 2011 08:42:54
Autor: Ion Preasca
Interconectarea la reţelele UE ar spori securitatea energetică a Moldovei
Interconectarea la reţelele UE ar spori securitatea energetică a Moldovei

Moldova nu-şi poate uni liniile electrice la reţeaua din România până nu aderă la organizaţia pan-europeană ENTSO-E. Autorităţile de la Chişinău susţin că realizarea proiectelor ce ar asigura securitatea energetică a ţării bate pasul pe loc şi din cauza Ucrainei.

Moldova nu poate realiza actualmente proiectele de interconexiune la sistemul energetic al României şi, respectiv, al UE, susţin oficialii de la Guvern. „Acest lucru va fi posibil doar după ce ţara noastră va deveni membru cu drepturi depline la reţeaua pan-europeană de transport a energiei electrice ENTSO-E", a declarat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei.

UCRAINA NE ŢINE PE LOC
Potrivit lui Lazăr, deja a fost realizat studiul de fezabilitate a liniei electrice de înaltă tensiune Bălţi-Suceava. Totodată, urmează a fi elaborat un studiu de prefezabilitate pentru proiectul de construcţie a liniei de înaltă tensiune Iaşi-Ungheni, cu prelungire la Străşeni, iar în curând va fi finalizată linia de 110 kV Fălciu-Goteşti, susţine vicepremierul.

În plus, ca urmare a faptului că sistemul energetic al Republicii Moldova este interconectat cu cel al Ucrainei, nu este posibilă o aderare separată la reţeaua ENTSO-E a ţării noastre fără statul vecin. „Am solicitat grupului de experţi care studiază procesul de integrare în sistemul energetic pan-european să analizeze şi posibilitatea ca Moldova să poată adera la ENTSO-E fără Ucraina", a mai precizat Valeriu Lazăr.

La începutul lunii martie 2011, Dan Preoţescu, director planificare reţea în cadrul companiei româneşti Transelectrica, a anunţat că procesul de aderare a Moldovei şi Ucrainei la reţeaua pan-europeană ENTSO-E a fost suspendat, ca urmare a unor probleme financiare.

LIPSĂ DE FONDURI
„Proiectul este acum îngheţat din lipsă de fonduri, iar ENTSO-E mai păstrează un grup de lucru pentru o perioadă de timp ca un gest de angajament privind aderarea celor două ţări la sistemul energetic european", a explicat Dan Preoţescu.

Acum doi ani, a fost creat un grup de lucru privind aderarea Moldovei şi a Ucrainei la ENTSO-E, care urma să realizeze studiile necesare conectării sincrone a celor două ţări la sistemul energetic european. Costul lucrărilor era estimat la 4,5 milioane de euro.

Ce reprezintă reţeaua ENTSO-E
În 2009, 42 de companii europene de transport al energiei au înfiinţat o organizaţie pentru integrarea pieţei de energie în cadrul UE, denumită ENTSO-E (Reţeaua Europeană a Operatorilor de Transport şi de Sistem pentru energie electrică). Moldova şi Ucraina au statut de asociat la această structură. Ucraina a evaluat costurile de aderare la 1,1 miliarde de dolari, iar ţara noastră nu a făcut o estimare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările