Republica Moldova poate acoperi jumătate din necesarul de gaze importat de la Gazprom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potenţialul de biomasă al Republicii Moldova poate asigura jumătate din necesarul de gaze naturale
Potenţialul de biomasă al Republicii Moldova poate asigura jumătate din necesarul de gaze naturale

Ministrul Economiei, Stephane Bride, a declarat că, teoretic, potenţialul de biomasă din Republicii Moldova poate acoperi 22% din necesarul total de resurse energetice sau aproximativ 48% din importurile de gaz natural.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Stephane Bride a participat la Forumul Naţional „Bioenergia: Către o autonomie energetică locală”, organizat în contextul Săptămânii Moldova Eco Energetică. La eveniment a participat şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, rezidentul Coordonator ONU în Moldova, Dafina Gherceva, precum şi peste 200 de participanţi, printre care antreprenori, reprezentanţi ai autorităţilor  publice, mediului academic, parteneri de dezvoltare, ONG-uri.

Participanţii au discutat despre valorificarea potenţialului energetic regenerabil prin utilizarea tehnologiilor moderne la transformarea deşeurilor agricole, industriale şi urbane în energie electrică şi termică. Autorităţile susţin că valorificarea acestui potenţial va diminua dependenţa energetică a ţării şi ar contribui la dezvoltarea economică. De asemenea, în cadrul forumului a fost împărtăşită experienţa altor state europene în producerea de biogaz şi generarea din reziduuri a energiei electrice şi termice.

„Teoretic, potenţialul de biomasă din Republicii Moldova poate acoperi 22% din necesarul total de resurse energetice sau aproximativ 48% din importurile de gaz natural”, a spus Stephane Bride.

 La rândul său, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a menţionat că bioenergia îi oferă Republicii Moldova o oportunitate remarcabilă pentru a-şi diversifica livrarea de energie şi de a susţine utilizarea energiei produsă la nivel local.

Săptămâna  Moldova Eco-Energetica este organizată de Ministerul Economiei, Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite