Economie

articolul anterior articolul urmator

România, principalul importator de produse moldoveneşti

1
21 Sep 2020 13:49:00
Autor: Iurii Botnarenco

Importurile României din Republica Moldova au depăşit de câteva ori importurile de produse moldoveneşti ale Federaţiei Ruse, arată datele Biroului Naţional de Statistică pentru şapte luni ale anului 2020, citate într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei şi Infrastructurii (MEI), transmite IPN.

Valoarea totală a exporturilor de produse moldoveneşti pe piaţa europeană, în şapte luni, a constituit 893,5 milioane de dolari, cu o pondere de 64,7% din totalul exporturilor, iar a importurilor – de 1, 326 miliarde de dolari.

Volumul exporturilor moldoveneşti în România a însumat în această perioadă 357,05 milioane de dolari. În acelaşi timp, volumul importurilor din România în şapte luni ale anului curent, a constituit 348,73 milioane de dolari. Drept urmare, soldul comercial al Republicii Moldova cu România s-a ridicat la 8,32 milioane de dolari. România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, atât la export, cât şi la import, achiziţionând în perioada de referinţă cel mai mare volum de produse moldoveneşti şi ocupând primul loc în ceea ce priveşte furnizarea de bunuri în Moldova, precizează comunicatul de presă remis de MEI.

„România a devenit principalul importator de produse moldoveneşti, astfel devansând de câteva ori ceilalţi parteneri strategici la acest capitol. Acest fapt vorbeşte despre o cooperare strategică dovedită de cifre şi fapte, nu doar de declaraţii. În continuare, Ministerul Economiei şi Infrastructurii îşi îndreaptă eforturile pe implementarea unei agende bilaterale complexe cu toţi partenerii existenţi, dar şi pe extinderea cadrului de cooperare comercial-economică cu cât mai multe ţări pentru a oferi producătorilor noştri acces la noi pieţe de desfacere”, susţine ministrul Sergiu Railean, citat în comunicatul de presă.

Cel de al doilea partener comercial al ţării noastre din top 10 ţări UE este Italia, pe piaţa căreia, în perioada de referinţă, am exportat produse în valoare de 124,2 milioane de dolari şi am importat mărfuri  în valoare de 192,7 milioane de dolari. Printre principalele ţări europene, pe care ţara noastră îşi exportă produsele mai sunt Germania, Polonia, Cehia, Spania, Grecia, Bulgaria, Franţa, Olanda.

În aceeaşi perioadă, exportul mărfurilor moldoveneşti pe piaţa CSI a însumat 220,8 milioane de dolari, cu o pondere de 16%, în totalul exporturilor. Importurile au constituit 733,6 milioane de dolari.

În Federaţia Rusă exporturile s-au cifrat la 137,49 milioane de dolari, iar exportul produselor ruseşti în ţara noastră a însumat 337,61 milioane de dolari. Potrivit datelor pentru ianuarie-iulie 2020, pe piaţa belarusă Moldova a exportat mărfuri în valoare de 37,9 milioane de dolari şi a importat de 56,5 milioane de dolari. Pe piaţa ucraineană exporturile moldoveneşti s-au cifrat la 33,7 milioane de dolari, iar importurile la 276,3 milioane de dolari.

În celelalte ţări ale lunii, în perioada ianuarie-iulie 2020, Republica Moldova a exportat mărfuri în valoare de 264,9 milioane de dolari şi a importat în sumă de 829,6 milioane de dolari.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Lucifer
21.09.2020, 13:54:18

România mai bine ar importa TOATĂ Moldova, definitiv.....

-9 (9 voturi)
Modifică Setările