Economie

articolul anterior articolul urmator

Rubla rusească înghesuie dolarul şi moneda europeană în preferinţele moldovenilor

0
9 Jun 2013 18:56:46
Autor: Ion Preasca
Rubla rusească înghesuie dolarul
Rubla rusească înghesuie dolarul

Cota rublei ruseşti în transferurile de bani din străinătate efectuate moldovenii aflaţi la muncă s-a ridicat în aprilie la 30,1%, arată date ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

Este cel mai înalt nivel înregistrat vreodată de moneda oficială a Rusiei, care treptat înghesuie dolarul care a coborât la o cotă de 33% şi moneda europeană cu o pondere de 37%. Până la criza din anul 2008, cota rublei de abia ajungea la 3%, dar în ultimii 3-4 ani s-a majorat semnificativ. 

Datele BNM arată că moldovenii care muncesc peste hotare au trimis acasă în luna aprilie 135,2 milioane de dolari, cu 23% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

În total în primele patru luni ale acestui an, valoarea transferurilor de bani a crescut cu 14,2%, până la 455,65 milioane de dolari.
Potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei şi Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică peste 60% din transferuri de bani provin din ţările CSI, în special din Rusia.

Remitenţele joacă un rol important în dezvoltarea economică a Republicii Moldova, contribuind cu peste 20% la formarea PIB.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările