Rusia rămâne lider ca sursă de investiţii străine în Republica Moldova, dar Olanda o ajunge rapid din urmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Investiţiile în Terminalul petrolier de la Giurgiuleşti provin din Olanda
Investiţiile în Terminalul petrolier de la Giurgiuleşti provin din Olanda

În anii 2009-2011, volumul investiţiilor din Olanda a crescut cu 67% până la 518 milioane de dolari, fiind a doua ţară de unde provin fondurile străine, arată baza de date Coordinated Direct Investment Survey (CDIS) a Fondului Monetar Internaţional (FMI)

La finele anului 2011, valoarea investiţiilor străine directe (ISD) în Republica Moldova constituia 3,33 miliarde de dolari, în creştere cu 419 milioane de dolari comparativ cu anul 2010, arată datele Coordinated Direct Investment Survey (CDIS) a Fondului Monetar Internaţional (FMI). Cifra este mai mare cu circa 160 de milioane de dolari decât datele pentru finele anului 2011 ale Băncii Naţionale.

RUŞII RĂMÂN LIDERI

Lider la acest capitol rămâne Federaţia Rusă, de unde au venit investiţii de 725 de milioane de dolari, sau 22% din total. Urmează Olanda, cu un sold de 518 milioane de dolari, Cipru - cu 253 de milioane, Franţa - cu 246 de milioane şi România - cu 240 de milioane de dolari.
Potrivit datelor CDIS, în perioada 2009-2011 cota Rusiei a fost în scădere cu aproape două puncte procentuale, în timp ce cota Olandei a crescut de la 12%, în 2009, la 16%, în anul 2011.

INSTABILITATEA POLITICĂ, SPERIETOARE

Printre surse importante de investiţii străine se mai numără state precum Spania, Germania, Marea Britanie, Italia şi SUA, dar şi paradisuri fiscale precum Insulele Virgine, Liechtenstein sau Elveţia.
În acelaşi timp, balanţa de plăţi publicată de BNM arată că în primele nouă luni ale anului 2012 valoarea investiţiilor străine directe nete a crescut cu doar 58,47 milioane de dolari, volum ce este de 3,5 ori mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului 2011. Administraţia Băncii Naţionale explică aceste evoluţii şi prin ieşirile semnificative de capital social în trimestrul III al anului 2012. La aceasta şi-a adus aportul, în special, vânzarea pachetului de 100% de acţiuni de la Unibank de către grupul
Vienna Capital Partners. În consecinţă, a scăzut de aproape cinci ori cota investiţiilor austriece în sectorul bancar.

Economistul Dumitru Slonovschi susţine că din cauza instabilităţii politice şi a lipsei unei strategii de atragere a investiţiilor, Republica Moldova nu poate face faţă competiţiei din regiune. „La moment, Moldova nu mai poate oferi anumite avantaje regionale în atragerea investiţiilor. Forţa de muncă calificată demult a plecat şi nu mai suntem concurenţiali la costul acesteia. Parcurile industriale sau zonele libere sunt într-o formă incipientă sau inexistentă. Majoritatea ISD merg în servicii şi nu în producţie, ceea ce nu duce la o dezvoltare de lungă durată pentru ţară“, susţine Dumitru Slonovschi, director general la Magenta Consulting.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite