Economie

articolul anterior articolul urmator

UPDATE Rusia a interzis importul produselor din carne din Moldova

3
8 Apr 2014 10:15:16
Autor: Ion Preasca
Rusia interzice şi carnea din Moldova
Rusia interzice şi carnea din Moldova

Serviciul federal de control veterinar şi fitosanitar din Rusia (Rosselhoznadzor) a decis să interzică comercializarea pe piaţa rusească a produselor din carne din Republica Moldova. Motivul invocat este faptul că întreprinderile moldoveneşti ar fi făcut un reexport de produse de carne din UE.

UPDATE Serviciul federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Rusia a anunţat astăzi despre interzicerea importului produselor din carne de porc din Republica Moldova. Asistentul directorului Rosselhoznadzor, Alexei Alexeenko a declarat că Rosselhoznadzor ar fi depistat în repetate rânduri la frontieră cazuri de reexport, sub marcă moldovenească, al produselor din Uniunea Europeană. Importul de carne de porc din UE a fost interzis de către Moscova după înregistrarea unor cazuri de pestă porcină în Letonia şi Polonia.

În acelaşi timp administraţia companiei moldoveneşti acuzată că ar fi făcut reexport spune că nu a încălcat normele impuse de Rusia.

"Producţia noastră corespunde tuturor cerinţelor de calitate. Chiar dacă este produsă pe baza materiei prime importate din statele UE, noi nu am încălcat prevederile Acordului privind regulile de origine a mărfurilor în cadrul CSI. Conform acestor norme producţia exportată de noi poate fi considerată de origine din Republica Moldova“, a declarat Maria Pascova, directorul companiei "Carne-Sud" din Tvardiţa, Taraclia.

Managerul susţine că decizia autorităţilor sanitar-veterinare din Rusia nu are nicio legătură cu cerinţele de calitate. "Este mai degrabă o decizie politică“, a afirmat Maria Pascova.

Potrivit managerului acesta a fost primul lot de produse din carne exportat în Rusia. De notat că în afară de firma "Carne-Sud", dreptul de a exporta în Rusia produse din carne, mai are compania Carmez.

Astăzi la Moscova se află deja o delegaţie a Naţionale privind Siguranţa Alimentelor (ANSA) din Moldova care va discuta cu autorităţile sanitare ruse această problemă.

Totodată, Serviciul federal de control veterinar şi fitosanitar din Rusia (Rosselhoznadzor) a avertizat ieri autorităţile de la Chişinău despre o potenţială introducere a unui embargou la importul de produse din carne din Moldova.  "În legătură cu faptul că am depistat marfă falsificată în loturile de producţie exportată din Republica Moldova, cel mai probabil că vom introduce interdicţii“, a precizat Serghei Dankvert, directorul Rosselhoznadzor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Claudiu Ionut
8.04.2014, 10:44:37

Nu stiu de ce va mirati, domnule Preasca. Este si asta un mijloc de presiune - factorul economic. Citeam mai zilele trecute ca rusii au interzis importul de unt si alte produse lactate pe motiv ca... ati ghicit, nu respecta normele fitosanitare din Rusia. Cine ii supara cu ceva li se resping importurile la granita si li se creste pretul la gaze. Nu va este cunoscut scenariul?

+1 (1 vot)
Ion Otta
8.04.2014, 14:13:43

Nu este nici un scenariu. Elita anglo-saxona pur si simplu este fanata doctrinei lui Malthus doctrina ce prevede teritoriul pentru viata si exterminarea celor mai slab dezvoltati. Aceast curent se mai numeste in cercurile inalte eropene social-darvinism. Pacat domnule Preasca ca DVS va ocupati cu propaganda si nu incercati sa cautati adevaratele motive. Prin unele trasturi alimentare polononeze si ucrainene care lucreaza doar pentru piata CSI se incearca distrugerea populatiei de pe acest teritoriu. Mancati bumboane coaceti frigarui in continuare si fiti linistiti ca medicamente ajung pentru toti. In rest clerul va fi foarte bucuros de noi venituri...

Максим Каменский
8.04.2014, 18:02:50

Comentariu considerat abuziv.