Economie

articolul anterior articolul urmator

Se creează platforma inter-instituţională pentru monitorizarea şi controlul fraudei bancare

4
19 Sep 2017 08:08:31
Autor: Dan Anghel
FOTO IPN
FOTO IPN

Autorităţile îşi propun crearea unei platforme inter-instituţionale pentru monitorizarea şi controlul asupra statutului investigaţiei fraudei bancare şi recuperarea activelor fraudate, atât la nivel naţional, cât şi internaţional (Kroll), în contextul realizării acţiunii prevăzute în Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare, semnată de Guvern şi Parlament pe 5 iulie.

Subiectul a fost discutat la şedinţa Comitetului permanent de monitorizare a cazurilor de interes social sporit, convocată de prim-ministrul Pavel Filip şi la care a participat şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, transmite IPN.
 
Astfel, platforma inter-instituţională va fi creată în baza Comitetului permanent de monitorizare a cazurilor de interes social sporit, din care urmează să facă parte Parlamentul, Guvernul, Banca Naţională a Moldovei, Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupţie, Comisia Naţională a Pieţei Financiare, dar şi alte instituţii. Acestea vor colabora în vederea gestionării eficiente a consecinţelor fraudei bancare, precum şi a recuperării activelor, atât pe intern, cât şi pe extern.
 
În cadrul întrunirii, participanţii au examinat situaţia privind frauda bancară şi au efectuat un schimb de opinii referitor la posibilităţile de intensificare a cooperării inter-instituţionale în vederea eficientizării recuperării mijloacelor financiare. În context, lichidatorii celor trei bănci aflate în proces de lichidare au prezentat informaţii privind recuperarea activelor şi dificultăţile pe care le întâmpină în acest proces, inclusiv litigiile aflate în instanţele de judecată. Totodată, conducătorii organelor de drept au comunicat despre progresele înregistrate în investigaţiile efectuate.
 
Comitetul permanent de monitorizare a cazurilor de interes social sporit a fost instituit la iniţiativa prim-ministrului şi reprezintă o platformă de discuţie, care are sarcina de a asigura interacţiunea între instituţiile statului în vederea gestionării eficiente şi operative a cazurilor respective.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Petrov Grigore
19.09.2017, 09:31:29

datorită lui Filip - frauda s-a terminat și situația în stat puțin s-a stabilizat. Acum chiar e imposibil de făcut așa fraude, mai ales ținând cont de faptul că s-a schimbat și legislația și că FMI monitorizează...

Sîrbu Vova
19.09.2017, 09:43:05

Hai bre nu ne ungeți ochii cu toate aceste platforme! Puteți să faceți și un milion, principalul să vedem ca miliardul să fie recuperat și gata, dacă nu la anul ne luăm adio.

Niculcea Ion
19.09.2017, 09:46:17

Probabil autoritățile au decis să întoarcă miliardul. Altfel el nu pot să înțeleg interesul sporit față de acest subiect.

Jr Proxi
19.09.2017, 11:11:36

Creati voi ce vreti, oricum miliardul ramine a fi la Filat si Platon.

Modifică Setările