Economie

articolul anterior articolul urmator

Sergiu Gaibu: Toţi investitorii şi-au pus proiectele pe pauză

0
6 May 2022 09:34:49
Autor: Iurii Botnarenco
Sergiu Gaibu
Sergiu Gaibu

Accesul Republicii Moldova la Piaţa unică europeană va presupune o liberalizare totală a comerţului şi un acces sporit al produselor noastre pe piaţa Uniunii Europene. O spune ministrulEeconomiei, Sergiu Gaibu, potrivit căruia statutul de ţară candidat la aderare va oferi Republicii Moldova multiple avantaje economice, notează IPN.

„Asta va însemna liberalizarea pieţei, a relaţiilor comerciale între statele membre UE şi Republica Moldova. Deci, va fi şi mai simplu de făcut comerţ cu Uniunea Europeană. Puţinele bariere care au mai rămas vor fi eliminate. Dar până la aprobarea cererii mai sunt paşi de făcut, trebuie să aprobe toate statele membre această solicitare. Noi deja avem 70% din exporturi către Uniunea Europeană, importurile sunt în proporţie de 50%, deja avem un grad de integrare suficient de înalt cu Uniunea Europeană”, a spus Sergiu Gaibu în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

De asemenea, Sergiu Gaibu spune că războiul din Ucraina a dat peste cap evoluţiile economice din Moldova, întrucât volumul investiţiilor s-a redus drastic.În acelaşi timp, ministrul spune că războiul din Ucraina şi criza de securitate din regiune i-au determinat pe mulţi investitori străini să-şi stopeze proiectele. Nici antreprenorii autohtoni nu riscă să-şi iniţieze acum noi afaceri.„Când vom fi la următoarea etapă în relaţia cu Uniunea Europeană, indiscutabil, investitorii vor avea un interes mai sporit. Criza, oricare ar fi ea, este un moment când investitorii pun proiectele pe pauză şi sunt în aşteptare. Şi asta se observă chiar şi la investitorii din Republica Moldova. Noi avem oportunităţi foarte bune, pentru că eliberarea unor pieţe creează premise de dezvoltare, dar puţini antreprenori acceptă să-şi asume riscul. De la începutul războiului au fost investitori care şi-au stopat procesul de investire, şi preţurile creează o presiune pentru că trebuie revizuite bugetele”, a mai spus Sergiu Gaibu.

Europarlamentarul român Siegfried Mureşan a solicitat comunităţii europene integrarea Republicii Moldova la Piaţa unică a blocului comunitar. Potrivit oficialului, prin accesul la Piaţa unică, produsele moldoveneşti vor putea fi exportate liber pe piaţa europeană, vor veni mai mulţi investitori din Uniunea Europeană în Republica Moldova şi vor apărea noi locuri de muncă. Şi ministrul economiei de la Chişinău spune că după obţinerea statutului de candidat la aderare, va creşte ponderea produselor moldoveneşti pe piaţa europeană.

Parlamentul European a adoptat cu majoritatea voturilor o rezoluţie prin care solicită acordarea statutului de ţară candidat la aderare pentru Republica Moldova. În textul rezoluţiei, eurodeputaţii au salutat cererea de aderare a Republicii Moldova la UE, afirmând că ţara este pe drumul cel bun în adoptarea unor reforme cheie. De asemenea, Parlamentul European cere instituţiilor europene mai mult sprijin pentru Republica Moldova, prin intermediul unei noi asistenţe macrofinanciare, a unor măsuri suplimentare de liberalizare a transporturilor şi comerţului şi a unui sprijin sporit pentru gestionarea crizei refugiaţilor.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările