SUA oferă Republicii Moldova peste 11 milioane de dolari pentru dezvoltarea economiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Economiei, Chiril Gaburici, a participat marţi, 30 ianuarie, la lansarea Programului USAID pentru Reforme Structurale în Moldova. Programul urmăreşte îmbunătăţirea mediului de afaceri şi a comerţului în ţară, ajutând instituţiile guvernamentale şi sectorul privat să accelereze implementarea mecanismelor de liberalizare a comerţului, să adopte reforme structurale şi să contribuie la stimularea mediului de afaceri.

Asistenţa tehnică oferită Republicii Moldova de către SUA, prin intermediul Agenţiei Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), este de 11,2 milioane de dolari. Durata de implementare a acestuia este de patru ani.

Programul USAID pentru Reforme Structurale în Moldova are patru componente: îmbunătăţirea armonizării şi implementării acordurilor comerciale internaţionale, realizarea reformelor structurale pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, implicarea partenerilor în crearea de coaliţii pentru a atinge rezultate prin intermediul comunicării strategice, fondul transversal de îmbunătăţire a coridoarelor comerciale.

„Acest eveniment este unul foarte important pentru noi, în contextul implementării reformelor promovate de Guvernul Republicii Moldova. Cred că doar prin eforturi comune putem aduce Europa la noi acasă, prin asigurarea unui nivel înalt de trai al populaţiei, dezvoltarea economiei naţionale, creşterea puterii de cumpărare şi a competitivităţii mărfurilor autohtone”, a declarat Chiril Gaburici

Potrivit ministrului, evaluarea coridoarelor comerciale ale Republicii Moldova, iniţiată de noul program USAID, este un instrument necesar pentru a înţelege mai bine constrângerile şi blocajele existente.

„Ţinând cont de faptul că sectorul tehnologiilor informaţionale este unul prioritar, consider că este foarte important să punem baza unei economii digitale în Republica Moldova. Suntem deschişi să operăm modificările necesare în legislaţie, cadrul regulatoriu şi instituţional, pentru a avansa în crearea economiei digitale, care va contribui la dezvoltarea economică şi socială a ţării, creşterea potenţialului şi crearea noilor locuri de muncă în Moldova”, a menţionat Gaburici.

Prezent la eveniment, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, James Pettit, a punctat că Republica Moldova continuă să transmită semnale ce arată dorinţa de a îmbunătăţi climatul de afaceri.

„Acest Program va contribui la formarea unei economii naţionale deschise, dinamice, competitive, puternic centrate pe sectorul privat şi aliniate la regulile comerţului modern. Suntem bucuroşi să susţinem îmbunătăţirea climatului de afaceri în Moldova, cu scopul atragerii investitorilor străini şi integrării în economia globală. Realizarea reformelor va aduce beneficii nu doar economiei Republicii Moldova, dar se va îmbunătăţi şi viaţa cetăţenilor acestei ţări”, a subliniat diplomatul american.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite