Tarifele la curent electric ar putea sări de doi lei pentru un kilowatt-oră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport anual de revizuire tarifară prezentat la ANRE de compania Gas Natural Fenosa arată că tarifele la energie ar urma să crească cu circa 32%. Autorităţile de la Chişinău susţin că cifrele vehiculate sunt speculative şi dau asigurări că vor menţine preţurile actuale pentru consumatori

La finele săptămânii trecute, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunţat că Gas Natural Fenosa a solicitat majorarea tarifelor pentru furnizarea şi distribuţia energiei electrice. Cu cât însă nu a precizat.
În acelaşi timp, compania Gas Natural Fenosa susţine că, de fapt, a trimis la ANRE raportul anual de revizuire tarifară, conform normativelor în vigoare în domeniul energetic, document ce se prezintă la început de an. „Aceste normative prevăd calcularea devierilor tarifare atât pozitive, cât şi negative, ce urmează a fi reflectate în caz de necesitate în tariful pentru următorul an“, se spune într-o notă emisă de companie.

Tarif de doi lei pentru un kWh

Totodată, Gas Natural Fenosa precizează că raportul „urmează a fi revizuit de companie şi ANRE după semnarea noului contract de procurare a energiei electrice pentru 2014“. Totuşi, în condiţiile în care calculele prezentate de distribuitorul de energie arată că tariful ar urma să crească cu circa 32% şi să treacă de doi lei pentru un kilowatt pentru consumatorii casnici, autorităţile au intrat în alertă, mai ales că suntem în pragul campaniei electorale.

Ministerul Economiei chiar a dezminţit informaţiile privind iminenta majorare a tarifelor la energia electrică şi consideră cifrele vehiculate în mass-media ca fiind speculative.
„Ministerul face tot posibilul, prin intermediul negocierilor cu partea ucraineană, prin intermediul operatorilor de distribuţie cum ar fi RED Nord, RED Nord-Vest şi Gas Natural Fenosa, pentru a găsi resurse şi rezerve, dar şi optimizări pe intern pentru a nu duce la majorarea tarifelor pentru consumatorul final“, a declarat Tudor Copaci, viceministrul Economiei.

Guvernul negociază preţul de import

Oficialul a declarat că până la finele săptămânii vor fi semnate contractele de achiziţie a energiei electrice. Tudor Copaci a precizat că Republica Moldova a solicitat de la DTEK Vostokenergo, furnizorul din Ucraina, un preţ de 6 cenţi pentru un kilowatt-oră, cu 13% mai mic decât cel în vigoare, de 6,9 cenţi. Autorităţile nu au specificat cum vor obţine o astfel de reducere.

Premierul Iurie Leancă, citat de Moldpres, a declarat că în cadrul recentei vizite la Kiev a unei delegaţii guvernamentale „s-a ajuns la consens în privinţa posibilităţii de a procura energie electrică de la Ucraina la un preţ mult mai mic decât de la CTE Cuciurgan“.

Din declaraţiile oficialilor rezultă însă că Gas Natural Fenosa a fost înlăturată de la negocieri, care sunt duse doar la nivel de guverne. Totodată, nu e clar cum se negociază cu Centrala de la Cuciurgan, al doilea furnizor de energie.

Autorităţile vor să ţină tarifele în frâu

Totuşi, chiar şi negocierea unei eventuale reduceri a preţului de achiziţie nu elimină riscul majorării tarifelor. Or, preţul a fost negociat în dolari şi inclus în tarif în mai 2012, la un curs de 11,86 lei. De atunci însă leul s-a depreciat cu circa 14%. În plus, acum doi ani la calcularea tarifelor a fost luat un preţ de achiziţie de 6,1 cenţi, dar deja de un an acesta este de 6,9 cenţi, adică cu 13% mai mare. În consecinţă, devierea tarifară este mult mai semnificativă, ceea ce înseamnă că oricum va trebui de majorat tarifele. În plus sunt şi alţi factori ce trebuie luaţi în calcul. Doar rata inflaţiei cumulate în ultimii doi ani este de circa 10%.

O altă soluţie examinată de autorităţi este reducerea ratei de rentabilitate incluse în metodologia de calculare a tarifelor. Aici însă e o problemă majoră. Or, actuala metodologie, care a intrat în vigoare în martie 2013, este valabilă cinci ani şi prevede o rentabilitate de 15%.

„Anul trecut s-au dus negocieri intense cu Gas Natural Fenosa pentru a revizui rata rentabilităţii. Noi am încercat să obţinem diminuarea până la 12%, cotă ce este egală cu media în regiune. Din păcate, n-am reuşit să depăşim disensiunile şi să ajungem la consens“, a explicat Victor Parlicov, directorul suspendat al ANRE. De la actuala administraţie a ANRE nu am obţinut însă un răspuns referitor la faptul dacă Agenţia intenţionează să modifice această rată şi mai ales cu cât.

„Există rezerve pentru a nu admite scumpiri“

Nicolae Mogoreanu, preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de Energie, apreciază drept exagerate pretenţiile companiei Union Fenosa. „ANRE ar putea reduce atât rata de rentabilitate, cât şi cota pierderilor incluse în tariful calculat pentru această companie. Ambele sunt mai mari decât media din regiune. De exemplu, doar reducerea cu un punct procentual a ratei pierderilor incluse în tarif ar însemna o economie de circa 60 de milioane de lei“, susţine Nicolae Mogoreanu.

O eventuală modificare a metodologiei tarifare va trebui coordonată şi cu autorităţile UE, care în trecut au susţinut frecvent compania Gas Natural Fenosa în situaţiile de conflict cu autorităţile de la Chişinău.

Şi producătorii cer majorarea tarifelor

Problemele nu se termină aici. La ANRE au fost depuse şi alte cereri de ajustare a tarifelor. De exemplu, Centrala Hidroelectrică de la Costeşti a solicitat încă anul trecut să fie majorat cu 20% tariful de producere a curentului. Din cauza debandadei cu numirea şi demiterea conducerii ANRE, cererea nu a fost examinată, iar centrala lucrează în pierdere. Şi cum o năpastă nu vine singură, debitul din Prut este foarte mic, astfel că acum centrala lucrează doar cu o turbină şi produce de două ori mai puţină energie electrică ieftină.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite