Economie

articolul anterior articolul urmator

Tichetele de masă şi cota fiscală de 10% în sectorul HoReCa vor fi anulate. Cum vrea Ministerul Finanţelor să aducă bani la bugetul de stat

3
23 Jul 2019 18:30:40
Autor: Iurii Botnarenco

Ministra Finanţelor, Natalia Gavriliţă, a anunţat o serie de măsuri pe care le va întreprinde în timpul apropiat instituţia pe care o conduce. Printre acestea se enumeră anularea tichetelor de masă şi anularea cotei de 10% la TVA pentru sectorul HoReCa, care va achita din nou 20% TVA şi nu 10%, precum stabilise Guvernul Filip, în 2018.

Natalia Gavriliţă a specificat că măsurile fiscale pe care le va întreprinde ministerul sunt menite să acopere „cheltuielile neplanificate pentru legea salarizării”.

„De când sunt la Ministerul Finanţelor, de şase săptămâni, am avut o misiune dificilă pentru a rectifica bugetul şi a asigura plăţile pe toate componentele bugetului şi să găsim resurse pentru a putea menţine cheltuielile prioritare sociale”, a spus Natalia Gavriliţă într-o conferinţă de presă.
 
Ea susţine că „Legea salarizării a fost adoptată fără a avea date exacte referitor la angajaţii din sectorul bugetar”. 

„Acum suntem în situaţia în care în baza executării bugetului putem estima că legea salarizării ne va costa cu peste 1 miliard de lei mai mult decât a fost planificată”, a explicat ministra.
 
Totuşi, ea a dat asigurări că „nu se va merge la majorarea cotei de 12% pentru impozitul pe venit al persoanelor fizice şi juridice”.

„Ministerul Finanţelor a decis să anuleze anumite decizii proaste ale guvernării precedente, care duceau la contrabandă şi încălcări. Anularea unor scutiri fiscale şi mobilizarea resurselor menite să asigure o echitate fiscală”, a spus Gavriliţă.

Anularea scutirilor la jocurile de noroc, anularea scutirilor pentru parteneriatele public-private, anularea tichetelor de masă, eliminarea cotei reduse de 10% la TVA pentru sectorul HoReCa (hotele, restaurante, cafenele) care revine la cota de 20% TVA, majorarea accizelor la produsul de tutun tăiat fin etc, sunt doar câteva măsuri pe care le va întreprinde Guvernul cu scopul de a aduna bani la bugetul de stat.

„Vom lua măsuri pentru extinderea bazei de impozitare a creşterii de capital la 100% pentru persoanele juridice şi 50% pentru persoanele fizice. Vorbim despre majorarea taxelor pentru poluarea mediului. Va creşte cu 50% taxa la plastic. Vorbim despre eliminarea, începând cu 1 ianuarie 2020, a prevederilor privind deducerea sumelor de până la 500.000 lei, dacă venitul a fost estimat conform unor metode de estimare indirectă. Era un soi de amnistie. Dacă Serviciul Fiscal estima conform metodelor indirecte că persoana a declarat mai puţine venituri, până la 500 de mii de lei nu plăteai impozite. Noi eliminăm această prevedere”, a declarat ministra.

Potrivit ei, persoanele care au lunar 20.000 lei nu vor mai beneficia de scutire personală.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Maria Lazăr
23.07.2019, 19:08:11

Tichete de masă jos, impozite în domeniul RoReCa de 10% anulat și revenire la 20%, amenzile crescute, apoi cum acum dragi cetățeni vă simțiți cînd veți plăti mai bun pentru o pîine ori pentru o pizza ? vă place eliberarea statului din captivitate ?

-1 (1 vot)
Gheorghe Moldoveanul
23.07.2019, 20:29:41

Ăștia din câte văd eu, vor să ne sărăcească complet, să-și bată joc de noi până la urmă, adică asta le este în plan? Să ne vadă pe toți săraci?

-1 (1 vot)
giulianni_007
24.07.2019, 13:48:56

Avem incredere deplina in Guvernul Maia are numai profesionisti in el din Diaspora,caliti pe afara,si totul face in concordanta cu cerintele FMI si Banca Mondiala !!!URAAAAAA,ceia ce PDM a furat acum trebuie redresat de ACUM !!!POPORUL E CU VOI !!!