Transnistria ar putea rămâne fără „Kvint”. Victor Osipov: „Licenţele nu sunt subiect de negocieri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare companie de produse alcoolice din Transnistria „Kvint” riscă să nu-şi prelungească licenţa ce îi permite să exporte marfa în străinătate. Autorităţile nerecunoscute din Transnistria spun că de vină ar fi mecanismele de licenţiere impuse de instituţiile abilitate din Republica Moldova.

Site-ul novostipmr.com aminteşte că, începând cu anul 2005, întreprinderile transnistrene care îşi licenţiază activitatea, funcţionează în baza actelor permisive ale Republicii Moldova. Termenul licenţei precedente al companiei „Kvint” a expirat în noiembrie 2014, însă instituţiile constituţionale ale Republicii Moldova au prelungit licenţa cu încă jumătate de an, dar au adăugat căteva condiţii noi.

„Este vorba despre prezentarea actelor, care permit identificarea acelor domenii de producţie în cadrul cărora este prevăzut exportul mărfurilor şi importul de materie primă. De asemenea, au fost discutate şi cerinţe adiţionale, care sunt acceptabile pentru acele întreprinderi care au legătură cu sistemul fiscal al Republicii Moldova. Întreprinderea noastră nu poate furniza o asemenea informaţie”, a declarat aşa-numitul ministru al dezvoltării economice, Alevtina Slincenco.

Problema va fi discutată în formatul 5+2

În acest sens, „Kvint” are temeri serioase că licenţa, a cărei termen expiră în luna mai, nu va fi prelungită şi, prin urmare, întreprinderea va fi lipsită de posibilitatea de a exporta produsele sale. În acest sens, conducerea întreprinderii s-a adresat în mai multe rânduri aşa-numitului minister de externe şi ministerului dezvoltării economice al Transnistriei. „Noi am pus această problemă în cadrul reuniunii grupurilor de experţi pe probleme de economie, însă colegii noştri moldoveni au menţionat că instituţia responsabilă de licenţiere activează în conformitate cu legea în vigoare a Republicii Moldova”, a adăugat Alevtina Slincenco.

Aceasta a menţionat că asemenea cerinţe sunt adresate doar companiei „Kvint”, însă pe viitor asemenea „impedimente” le pot întâmpina şi alte întreprinderi transnistrene, care sunt licenţiate în Republica Moldova. „Noi vom face o analiză a situaţiei şi vom propune ca asupra acestei probleme să se lucreze în cadrul procesului de negocieri”, a subliniat aşa-zisul ministrul dezvoltării economice.

Coordonările necesare

Adevărul a contactat compania „Kvint”, unde ni s-a spus că ieri, 4 mai, în regiunea transnistreană este zi de odihnă, de aceea nimeni nu poate răspunde. Persoana de la secretariat a declarat că o asemenea problemă există şi că managerii companiei se ocupă de soluţionarea acestei probleme. „Problema există, conducerea încearcă să o soluţioneze. Dar stă în felul următor: dacă nu vom avea licenţă nu vom putea exporta”.

Directorul Camerei de Licenţiere, Valentin Guznac, a declarat că problema nu ţine de instituţia pe care o administrează, ci de Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Producţiei Alcoolice. „Licenţa „Kvint” este valabilă până la 30 mai. Ei au primit o prescripţie pentru înlăturarea unor impedimente care reies din normele legale. Dacă le vor înlătura până la 30 mai, atunci licenţa va fi prelungită. Ei îşi fac griji pentru că există nişte norme prevăzute clar în lege. Compania „Kvint” trebuie să facă nişte coordonări cu Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Producţiei Alcoolice”, a declarat Velentin Guznac.

De la Inspectorat n-am putut afla alte detalii, deoarece la telefon ni s-a spus că persoanele din conducere care pot comenta această informaţie au zile libere şi ne-au rugat să apelăm la Ministerul Agriculturii. Ministrul Ion Sulă ne-a spus că nu cunoaşte subiectul.

„Kvint” are 1.500 de angajaţi, faţă de 600 în momentul prăbuşirii URSS, şi o cifră anuală de afaceri de aproximativ 50 de milioane de dolari. Compania deţine peste 1.500 ha de vie, iar producţia - vin, divin şi votcă - se ridică la 20 milioane de sticle. Sticlele destinate exportului ajung în China şi Africa. 

„Ei trebuie să găsească soluţii la nivel tehnic. Licenţele nu sunt subiect de negocieri. La nivel politic, susţinem întreprinderile din Transnistria, dar din punct de vedere tehnic, de acestea se ocupă autorităţile abilitate” Victor Osipov, vicepremier pentru reintegrare
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite