Economie

articolul anterior articolul urmator

Ucraina devine un concurent al Moldovei pe piaţa europeană a prunelor

2
23 Sep 2021 14:21:51
Autor: Iurii Botnarenco

Ucraina devine un concurent neaşteptat al Moldovei pe piaţa europeană a prunelor şi aceasta constiuie o surpriză a sezonului 2021, relatează IPN cu referire la EastFfruit, o platformă de informaţii şi analize în domeniul businessului horticultural. Situaţia este influenţată de preţurile foarte scăzute pe piaţa internă din ţara vecină, ceea ce îi face pe ucraineni să-şi scoată marfa în afara ţării.

În pofida unei lipse aproape complete de experienţă în exportul de prune, evaluează sursa, „Ucraina începe să exercite presiuni asupra Moldovei pe pieţele externe”. Referindu-se la parametrii de calitate şi capacitatea de furnizare stabilă, care sunt importante pentru importatorii de fructe din Uniunea Europeană, EastFruit notează că în 2021 Ucraina se descurcă bine cu calitatea prunelor şi chiar şi cu volumele oferite de cultivatori sunt destul de mari.

Prin urmare, prunele ucrainene sunt exportate activ în Polonia, unde preţurile sunt mult mai mari. De asemenea, prunele ucrainene sunt furnizate pe piaţa tradiţională de vânzare din Moldova - România. O altă piaţă în care prunele ucrainene sunt mult mai competitive decât cele moldoveneşti este Belarusul. Costurile de transport pentru exportul de prune în Belarus sunt mult mai mici pentru ucraineni, deoarece pentru a ajunge acolo, exportatorii de fructe din Moldova trebuie să tranziteze teritoriul Ucrainei.

Cel mai mare importator de prune din regiune este Rusia. De fapt, este principalul cumpărător de prune din lume. Cu toate acestea, preţurile prunelor de acolo au început să scadă şi se sugerează că acest lucru s-a datorat reexporturilor de prune ucrainene prin Belarus.

Pe lângă aceasta, există un alt factor care poate afecta aşteptările moldoveneşti pe piaţa rusă de prune – exporturile din Georgia. Preţurile pentru prunele din această ţară sunt acum chiar mai mici decât în Ucraina. Până în prezent, Georgia nu s-a numărat printre furnizorii importanţi de prune în Rusia, dar se pare că va deveni anul acesta, notează EastFruit.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ludwig
23.09.2021, 14:37:28

Tarile astea sunt niste state esuate...se concureaza la prune...moldova si ucraina

+10 (10 voturi)
octavian calin
23.09.2021, 14:50:51

Cand auzi niste papagali nenorociti ca nu sunt multumiti de Romania ar merita cate un par in cap ,Pai acesti sarmani Ucraina Rep Moldova si Georgia au ca material forte de export prunele ,va dati seama ce diferenta uriasa e intre Romania si acesti sarmani Ucraina are cat de cat si alte posibiitati ,dar basarabenii inafara de produse agricole n-au nimic ..le ma da in cap si Ucraina ,vai mama lor ..si cand sunt gata sa cada in prapastie vin ca disperatii pe capul nostru

-11 (13 voturi)
Modifică Setările