Miniştrii agriculturii din ţările UE şi din Parteneriatul Estic au discutat despre modernizarea agriculturii. Ce spun fermierii moldoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poza de grup a participanţilor la Conferinţa miniştrilor agriculturii şi dezvoltării rurale din ţările Parteneriatului Estic şi UE FOTO: Tudor Iovu
Poza de grup a participanţilor la Conferinţa miniştrilor agriculturii şi dezvoltării rurale din ţările Parteneriatului Estic şi UE FOTO: Tudor Iovu

Miniştrii agriculturii din statele-membre UE şi din ţările Parteneriatul Estic, comisari europeni, dar şi fermieri din Moldova au discutat, ieri, despre provocările cu care se confruntă agricultura din aceată parte a Europei.

„Agricultura este un sector important al economiei în toate aceste ţări. Unii dintre voi sunteţi binecuvântaţi cu soluri bune, vreme prielnică, dar asta nu este suficient. Trebuie să vă asiguraţi că dezvoltarea unei agriculturi productive, orientate spre export, aduce beneficii fermierilor şi mediului rural“, a declarat Stefan Füle, comisar european pentru extindere şi politica de vecinătate.

Georgia ne-a luat-o înainte

Programul European de Vecinătate pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (ENPARD) i-ar putea ajuta pe fermierii să-şi soluţioneze problemele, să se alinieze la standardele UE şi să beneficieze de piaţa europeană, odată cu crearea zonei de liber schimb cu UE. Pentru aceasta, Republica Moldova ar trebui să declare agricultura şi dezvoltarea rurală prioritate naţională, aşa cum a făcut-o Georgia, care beneficiază de anul trecut de fonduri europene. „Comisia Europeană urmează ca, împreună cu fiecare ţară parteneră, să stabilească priorităţile şi programele strategice de cooperare pe următorii ani, după care să începem să derulăm programele în cadrul ENPARD“, a menţionat şi Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură.

Ministrul Agriculturii Vasile Bumacov declară că ţara noastră a testat proiecte de tip ENPARD şi că avem capacităţi pentru a asimila aceste fonduri. „Miercuri, în cadrul Comitetului interministerial pentru planificare strategică, am stabilit  agricultura şi dezvoltarea rurală ca prioritate naţională. Acum aşteptăm un răspuns de la Bruxelles. Ne dorim foarte mult un astfel de program, care ar spori competitivitatea producătorilor“, a adăugat ministrul moldovean.

Că programul ENPARD i-ar ajuta să soluţioneze mai multe probleme o spun şi agricultorii. „Avem nevoie de acces la informaţie şi cunoştinţe. Sperăm că prin acest program am putea să obţinem dezvoltarea unor centre de  excelenţă pentru fermieri, care să includă centre de informare şi de consultanţă, ferme model. Trebuie să creăm aceste insuliţe pe teritoriul Republicii Moldova care să fie şi un instrument de educaţie pentru femrieri. O problemă foarte serioasă este accesul la finanţare şi acesul la piaţa produselor agroalimentare. Este nevoie să fie create centre agroalimentare care ar avea ca scop să facă marketing, să se ocupe de cercetarea pieţei. O altă problemă pe care am identificat-o este stimularea tinerilor femrieri care vor să-şi facă o fermă în mediul rural“, exemplifică Valeriu Cosarciuc, preşedintele asociaţiei fermierilor.

Ministrul Agriculturii din România vine cu o recomandare. „E nevoie să folosiţi cu înţelepciune toate fondurile pentru pregătirea din punct de vedere tehnologic a agricultorilor din Moldova. România a avut o experienţă nu foarte fericită în anumite sectoare şi am trebui să închidem multe unităţi în sectorul cărnii sau a laptelui“, a declarat Daniel Constantin.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite