Economie

articolul anterior articolul urmator

UE aprobă acordarea a 30 de milioane de euro pentru Republica Moldova

3
10 Jul 2020 15:23:54
Autor: Iurii Botnarenco

Comisia Europeană, în numele UE, a aprobat debursarea a 30 de milioane de euro din asistenţa macrofinanciară pentru Moldova. Aceasta este cea de-a doua şi ultima tranşă din cadrul actualului program de asistenţă macrofinanciară pentru Moldova, prima tranşă în valoare de 30 de milioane de euro fiind acordată în octombrie 2019.

Tranşa a doua este alcătuită din 10 milioane de euro sub formă de grant şi 20 de milioane de euro sub formă de împrumut pe termen lung, cu dobândă scăzută, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă, programul este destinat pentru a ajuta Moldova în acoperirea nevoilor sale de finanţare externă, ceea ce este deosebit de important în contextul pandemiei deCOVID-19.

„Uniunea Europeană este alături de cetăţenii Moldovei în aceste vremuri dificile. De asemenea, doresc să felicit Moldova pentru eforturile depuse în realizarea reformelor, de exemplu în îmbunătăţirea sistemului de justiţie şi combaterea corupţiei”, a Paolo Gentiloni, comisar pentru economie.

Debursarea urmăreşte îndeplinirea angajamentelor politice convenite cu UE, precum este stipulat în Memorandumul de Înţelegere. Acestea includ măsuri importante în domeniile guvernanţei sectorului financiar, a sectorului public, lupta împotriva corupţiei şi spălării banilor, domeniul energiei şi a climatului de afaceri şi implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA). Tranşele asistenţei macrofinanciare sunt condiţionate de un progres semnificativ în programele FMI. Moldova a finalizat cu succes cea de-a şasea şi ultima revizuire a Facilităţii extinse de creditare, pe trei ani, şi a Mecanismului de finanţare extinsă al Fondului FMI din martie 2020.

Debursările asistenţei macrofinanciare sunt condiţionate şi de îndeplinirea anumitor precondiţii politice. Comisia şi Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) consideră că s-au înregistrat progrese intermediare suficiente în acest scop, în special în ceea ce priveşte seria de acţiuni specifice pe termen scurt, comunicate de către UE autorităţilor din Moldova în luna februarie, legate, printre altele, de justiţie, anticorupţie, mass-media şi societatea civilă. Autorităţile moldoveneşti s-au angajat, de asemenea, să continue reforma justiţiei, în special prin prezentarea modificărilor constituţionale mult aşteptate pentru reforma judiciară, în conformitate cu standardele internaţionale. Prin urmare, Comisia şi SEAE consideră că precondiţiile politice pentru acordarea celei de-a doua tranşe a asistenţei macrofinanciare au fost îndeplinite.

În mod separat, UE pune la dispoziţia Moldovei şi alte împrumuturi de asistenţă macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro, ca parte a deciziei de a acorda asistenţă macrofinanciară pentru zece ţări partenere pentru a le ajuta să limiteze efectele economice negative provocate de pandemia de coronavirus. Comisia este pregătită să acorde prima tranşă a acestei asistenţe macrofinanciare în cel mai scurt timp, după adoptarea legală a Memorandumului de Înţelegere cu Republica Moldova. Memorandumul de Înţelegere stabileşte acţiunile politice pentru a fi îndeplinite în schimbul ajutorului.

https://www.ipn.md/ro/ue-aproba-acordarea-a-30-de-milioane-de-euro-7967_1074789.html

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Lucifer
10.07.2020, 15:38:37

Degeaba, moldovenii tot pe ruşi îi iubesc.

-1 (3 voturi)
Alex Bun
10.07.2020, 15:41:39

Asta înseamnă că nu-s prostituate să le cumperi iubirea. Desigur că nu-i valabil pentru toți locuitorii RM. România are mari succese acolo cu bani puțini.

-3 (3 voturi)
Dănănae Dumitru
11.07.2020, 19:22:59

da ce UE acorda credit pentru iubire si secsualitate? multe ori spun si mai repet: trebuie acordat ajutor celor ce sunt multumiti si devotati Romaniei si UE si de aste sunt multi, insa banii sunt acordati dodonistilor, gagautilor, altor prorusi. satele moldovenesti, ce sunt cei nai devotati unionisti nu vad nici un leu din ajutoarele acestea.

+2 (2 voturi)