Economie

articolul anterior articolul urmator

UE va oferi peste 11 milioane de euro pentru proiecte de aprovizionare cu apă şi canalizare în regiunea de nord a ţării

2
27 Feb 2018 10:20:16
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO adrnord.md
FOTO adrnord.md

Uniunea Europeană va oferi aproximativ 11,60 milioane de euro pentru proiecte de aprovizionare cu apă şi canalizare (AAC) şi pentru proiecte de eficienţă energetică (EE) în Regiunea de Dezvoltare Nord. De această infrastructură vor beneficia peste 70 de mii de cetăţeni.

Potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei Regionale de Dezvoltare, patru proiecte de AAC, în valoare de peste 9 milioane de euro vor fi implementate în municipiul Edineţ, oraşele Făleşti şi Drochia, precum şi în satele Păscăuţi, Damaşcani, Proscureni, Gălăşeni, Mălăieşti şi Hiliuţi din raionul Râşcani. 

Două proiecte de EE, în valoare de circa 2,5 milioane de euro, vor fi implementate în municipiul Bălţi şi în satul Flămânzeni, raionul Sângerei.

În urma realizării celor patru proiecte de AAC, reţelele de alimentare cu apă din Edineţ vor fi extinse cu 4,5 km, iar 22,9 km vor fi reabilitate. În oraşul Făleşti, 11,5 km de reţele de alimentare cu apă vor fi reabilitate. 

Totodată, la Făleşti reţelele de alimentare cu apă vor fi extinse cu 2,4 km şi vor fi construite 2,6 km de reţele de aducţie. În oraşul Drochia, vor fi reabilitaţi 4,6 km de aducţie de apă potabilă sub presiune şi 8,5 km de reţele de alimentare cu apă. Mai mult, reţelele de alimentare cu apă din Drochia vor fi extinse cu 8,9 km. 

În plus, la Drochia va fi construită o staţie de tratare a apei potabile şi vor fi reabilitate două staţii de pompare, şapte castele de apă şi şase rezervoare de apă potabilă. 

De asemenea, vor fi instalate şapte staţii hidrofor în blocurile locative multietajate. În cazul celor şase sate din raionul Râşcani, vor fi construite 19,6 km de reţele de distribuţie a apei potabile şi 40 km de reţele de canalizare. Tot aici, va fi construită o conductă magistrală cu o lungime de 26 km. 

În cadrul proiectului de AAC, în cele şase sate vor fi construite trei staţii de epurare a apelor uzate, o staţie de tratare a apei potabile şi o staţie de pompare pentru 28 de localităţi din raionul Râşcani.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Stanila Ion
27.02.2018, 14:52:51

Se "VOR" oferi, agramatule !

Stanila Ion
27.02.2018, 14:54:28

Scuza-mi, te rog neatentia...

Modifică Setările