Un document al gigantului american Chevron include şi Republica Moldova în zona care ar conţine gaze de şist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Documentul cu harta zonelor ce ar avea zăcăminte de gaz de şist FOTO ZF.ro
Documentul cu harta zonelor ce ar avea zăcăminte de gaz de şist FOTO ZF.ro

Compania Chevron, care încearcă să găsească gaze de şist în Europa, prezintă falia care se întinde din Lituania până în România şi Bulgaria, unde datele lor arată că s-ar găsi zăcăminte importante care ar putea să ameninţe "monopolul" gazelor naturale ale ruşilor, de care toată Europa este dependentă, anunţă Ziarul Financiar.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Documentul prin care compania petrolieră americană poate începe amplasarea primei sonde de explorare a solului în vederea stabilirii potenţialului de hidrocarburi în judeţul Vaslui a fost obţinut în urma depunerii tuturor documentelor solicitate de Consiliul Judeţean la eliberarea certificatului de urbanism în iarna trecută.

Conform documentelor depuse la dosar, valoarea lucrărilor pentru amenajarea platformei şi amplasarea sondei de explorare se ridică la trei milioane de lei româneşti. Lucrările vor fi terminate în termen de 120 de zile, din care două luni sunt alocate amenajării platformei de forare şi două luni pentru foraj şi prelevare de probe.

Totodată în documentele depuse este şi o prezentare a zonei de interes pentru grupul Chevron şi harta statelor din estul Europei unde ar exista zăcăminte de gaze de şist. Printre acestea se numără şi Republica Moldova. Anterior şi ucrainenii au menţionat că în ţara noastră ar exista rezerve importante de gaze de şist.

Potrivit proiectului, prima sondă de explorare din România va fi amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti. Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri.

Documentul cu harta zonelor ce ar avea zacaminte de gaz de sist

Chevron România mai deţine trei certificate de urbanism în judeţul Vaslui pentru explorarea solului în vederea identificării eventualelor rezerve de gaze de şist, două obţinute la sfârşitul anului trecut şi începutul acestui an împreună cu cel de la Siliştea şi unul în urmă cu două luni. Pentru perimetrele de la Păltiniş (Băceşti) şi Popeni (Găgeşti), compania petrolieră deţine acordul de mediu, iar pentru perimetrul Puieşti se află în procedura de evaluare a impactului asupra mediului în ceea ce priveşte amplasarea sondelor de explorare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite