Una dintre cele mai mari întreprinderi moldoveneşti este pe patul de moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare producător de ţigări din Republica Moldova, întreprinderea Tutun-CTC din Chişinău înregistrează scăderi semnificative ale producţiei deja două trimestre la rând şi dacă nu va fi privatizat ar putea fi închis. Cel puţin aşa suţine vicepremierul Valeriu Lazăr, citat de eco.md.

Ministrul economiei a afirmat acest lucru în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii media, comentând starea de lucruri din industria tutunului, care înregistrează scăderi ale producţiei al doilea trimestru la rând.

Potrivit eco.md, Valeriu Lazăr consideră că una din cauze constă în faptul că de la 1 ianuarie, curent, au fost majorate accizele la ţigări. Totodată el este de părere că s-a ajuns până aici deoarece Tutun-CTC nu a fost privatizată la timp, încă acum un deceniu sau şi mai înainte, când prezenta interes pentru unele companii de profil de talie mondială care se extindeau pe atunci pe pieţele din Europa de Est.

„Dat fiind faptul, că autorităţile de la Chişinău n-au dorit nici în ruptul capului să se despartă de această întreprindere, marile corporaţii internaţionale au privatizat întreprinderi similare din Ucraina, Rusia sau România. Acestea, au ocupat în ultimul deceniu piaţa regională încât ţigările moldoveneşti au ajuns să fie vândute legal doar pe piaţa internă sau ilegal în unele ţări din regiune, unde ajung prin contrabandă", a declarat Valeriu Lazăr.

Lupta cu contrabanda pune pe brânci Tutun-CTC

Potrivit vicepremierului jucătorii regionali treptat elimină de pe piaţa locală ţigările produse la Chişinău. În plus, una din cauzele căderii industriei derivă din faptul că frontiera cu România devine tot mai securizată, dat fiind faptul că până acum contrabanda peste Prut asigura o bună parte din piaţa de desfacere pentru ţigările moldoveneşti.

Lazăr consideră că Tutun CTC trebuie de urgenţă expus la privatizare, or valoarea lui scade pe zi ce trece şi ne vom pomeni la un moment dat că vom dori să-l vindem dar nu-l vom putea şi vom rămâne doar cu nişte imobile şi un alt morman de fier uzat.

Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii s-a arătat contrariat de declaraţiile vicepremierului. Mai ales în condiţiile în care Tutun CTC a obţinut anul trecut un profit de 70 milioane de lei, de şase ori mai mare ca în anul 2010.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite