Economie

articolul anterior articolul urmator

Undă verde pentru cele 68,5 milioane de euro din fondurile europene

7
13 May 2014 15:40:37
Autor: Adevărul Moldova
Agricultura Moldovei nu are suficiente dotări tehnice FOTO Tudor Iovu
Agricultura Moldovei nu are suficiente dotări tehnice FOTO Tudor Iovu

Strategia naţională de dezvoltare agricolă şi rurală a fost semnată de toţi miniştrii vizaţi în cadrul unei şedinţe convocate de vicepremierul Valeriu Lazăr

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a convocat o şedinţă cu participarea ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, şi a altor membri ai Guvernului pentru a definitiva textul Strategiei naţionale de dezvoltare agricolă şi rurală. În cadrul reuniunii au fost identificate formulările acceptate de reprezentanţii tuturor instituţiilor care au competenţe în dezvoltarea mediului rural, a anunţat Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al ME.

„Dezvoltarea rurală se bazează pe trei piloni - dezvoltarea sectorului agro-alimentar, a infrastructurii locale şi a afacerilor non-agricole – şi în esenţă înseamnă dezvoltarea satelor noastre, adică aproape a întregii ţări, fiind necesare politici orizontale, cu implicarea, practic, a tuturor instituţiilor statului. De aceea este importantă o foarte bună coordonare, dar şi responsabilităţi foarte precise pentru aceste instituţii“, a remarcat în discursul său vicepremierul.

Astfel, potrivit lui Valeriu Lazăr, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare va coordona activităţile legate de dezvoltarea mediului rural şi va gestiona fondurile destinate dezvoltării agriculturii şi infrastructurii aferente acesteia. Însă toate celelalte autorităţi publice centrale îşi vor păstra responsabilităţile, inclusiv în ceea ce ţine de dezvoltarea mediului rural şi îşi vor coordona activităţile cu MAIA, a declarat vicepremierul.

Din textul documentului au fost excluse prevederile potrivit cărora Agenţia de intervenţii şi plăţi în agricultură (AIPA) urma să autorizeze toate plăţile şi să gestioneze toate fondurile pentru dezvoltarea mediului rural, formulare din care reieşea că MAIA urma să preia competenţele Ministerului Economiei, ale Ministerului Educaţiei, Ministerului Mediului, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, ale Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Sănătăţii, etc.

După introducerea modificărilor, Strategia de dezvoltare a agriculturii şi a mediului rural a fost semnată de către toţi miniştrii vizaţi şi de către viceprim-ministrul Valeriu Lazăr. Printre semnatari sînt ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor Marcel Răducan, ministrul Educaţiei Maia Sandu şi ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Valentina Buliga.

Anterior s-a anunţat că Moldova riscă să piardă 68,5 milioane de euro fonduri UE în cadrul programului ENPARD din cauza că se tergiversează publicarea Strategiei naţionale de dezvoltare agricolă şi rurală pentru anii 2014-2020, document aprobat de Guvern încă la şedinţa din 12 martie 2014.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Erudit
14.05.2014, 10:26:28

Acum am inteles de ce Bumacov incepuse tot acel circ cu pericolul ca aceste fonduri sa nu mai ajunga la noi, el dorea prin Agenţia de intervenţii şi plăţi în agricultură sa poata controla tot acest proces, iar Lazar nu i-a permis si bine a facut, noi avem nevoie de transparenta si responsabilitate nu de smecherii ca si in cazul griului de la Cantemir.

Gorescu vasile
14.05.2014, 10:31:10

Si normal a facut Lazar ca nu i-a permis singur sa imprastie banii in stinga si dreapta. Cind unul se controleaza pe altul, iar intr-o coalitie asa trebuie sa fie, exista mai multa transparenta si banii sunt gestionati mai bine.

Vik Nicoleta
14.05.2014, 10:34:01

Valeriu Lazar a avut o declaratie anterioara in care a specificat ca nu va permite o delapidare a fondurilor ce ar merge in dezvoltarea agriculturii si economiei R. Moldova propriu-zise . Deaceea Vice-ministrul si Ministrul Economiei Lazar a insistat ca Strategia de dezvoltare a agriculturii şi a mediului rural a fost semnată de către toţi miniştrii vizaţi.

Andrei Balan
14.05.2014, 10:39:21

Ooo asa e altfel, da nu cum vroia Bumacov la inceput, cum adica MAIA sa gestioneze fondurile petru toate restu ministerele? Asta nu intra in nici-o normalitate... acum insa Lazar l-a pus la loc si aceste 68,5 milioane nu vor fi pierdute.

Ion Caldare
14.05.2014, 13:55:11

Este apreciabil ca conflictul iscat intre Bumacov si Lazar s-a rezolvat in timp real. _ Era cit pe ce, din cauza ministrului agriculturii, fermierii moldoveni sa piarda accesul la subventiile europene. _ Acum avantajele integarii in UE se va simti bine si in satele Moldovei.

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările