Valeriu Lazăr: „Într-o anumită conjunctură în acest an am putea să atingem o creştere economică de 7%“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O creştere de 3,7% a Produsului Intern Brut în anul 2014 este posibilă, dar nu este exclusă şi o evoluţie mai pesimistă, se precizează întro analiză a Institutului Naţional de Cercetări Economice (INCE). Vicepremierul Valeriu Lazăr este mai optimist şi crede că într-o anumită conjunctură economia ar putea creşte şi cu 7%, potrivit Moldpres

„Acest nivel reprezintă, mai degrabă, pragul maxim de creştere pe care l-ar putea atinge economia naţională în anul 2014”, a declarat Alexandru Stratan, directorul INCE, citat de Moldpres.

În contextul dezvoltării relaţiilor ruso-ucrainene, recesiunii din Ucraina şi impunerii unor noi restricţii de către Federaţia Rusă la circulaţia forţei de muncă şi a produselor provenite din Republica Moldova nu este exclusă o performanţă şi mai redusă pentru economia naţională, apreciază experţii Institutului.

Prognoza este elaborată „într‐un singur scenariu, considerat la moment ca fiind cel mai veridic, pornind de la situaţia reală atît din interiorul ţării, cât şi din exterior”.

Vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a declarat că îşi doreşte ca prognoza INCE să se confirme, la fel ca şi cea din anul trecut care a fost cea mai aproape de creşterea înregistrată, de 8,9%.

Ministerul Economiei se aşteaptă la o creştere de 3-4%.

„Este o prognoză pe care o apreciez drept conservatoare-realistă, dar într-o anumită conjunctură am putea să atingem o creştere de până la 7%“, a mai spus ministrul Lazăr.

INCE anticipează o creştere a exporturilor în acest an cu 10,7%, iar a importurilor cu 4,8%, o majorare a producţiei industriale cu 6,5% şi un declin al producţiei agricole cu 5%. Investiţiile în active materiale se prognozează să crească cu 5,2%. Cursul de schimb al monedei naţionale va avea o medie anuală de 13,2 lei pentru un dolar. Rata medie a dobânzii la creditele acordate pentru anul 2014 va coborî la nivelul de 11,3 la sută. Transferurile băneşti de peste hotare se presupune că vor creşte cu 3%.

Banca Mondială a coborât recent previziunea de creştere a economiei moldoveneşti pentru anul 2014 la 2%, iar Centrul Analitic Independent Expert Grup prognozează o creştere economică de 2,1%, iar în cazul unui scenariu pesimist, aceasta ar putea fi doar de 0,5%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite