Economie

articolul anterior articolul urmator

Victor Ponta: „Iaşi-Ungheni este o amărâtă de conductă de gaze” către Republica Moldova

6
5 Jun 2013 05:49:59
Autor: Ion Preasca
Republica Moldova depinde în proporţie de 100% de gazul rusesc
Republica Moldova depinde în proporţie de 100% de gazul rusesc

Guvernul României a decis să simplifice procedurile de expropriere la realizarea unor proiecte de interes naţional. Motivul anunţat de premierul român Victor Ponta este faptul că autorităţile nu reuşesc să construiască o "amărâtă" de conductă de gaze spre Republica Moldova, deoarece 40 de proprietari nu vor să fie expropriaţi.

Premierul Victor Ponta a anunţat la începutul şedintei de Guvern de marţi că va fi aprobat un proiect de lege privind expropierile, măsura fiind necesară pentru interconectarea reţelelor de gaze ale României cu Republica Moldova, şi a arătat, printr-o discuţie cu ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, că lucrările sunt îngreunate deoarece 40 de proprietari dintr-un total de 350 nu acceptă să fie expropriaţi.

"Mai sunt încă 40 de propietari pe care nu-i convingem, nu, domnul ministru? Nu am reuşit să-i convingem (...) Am rămas cu 40 care nu vor să punem conducta spre Moldova în niciun fel", a afirmat premierul.

Ministrul a explicat că cei 40 de proprietari solicită prea mulţi bani ca despăgubiri pentru a accepta exproprierea.

"O să adoptăm actul normativ, astăzi, prin care să putem să facem totuşi aceste expropieri mai uşor, pentru că vrem să ne legăm de Republica Moldova, să exportăm energie, să ajutăm Moldova să fie independentă energetic şi nu convingem 40 de cetăţeni. Bănuiesc că sunt tot din Moldova noastră, de la Iaşi spre Ungheni. Nu vor să ne lase să facem conducta şi încercăm să găsim o variantă legală ca, totuşi, să putem să facem o amărâtă de conductă", a adeclarat premierul român.

În urmă cu două săptămâni, Victor Ponta a anunţat că autorităţile de la Bucureşti doresc să finalizeze până la sfârşitul acestui an interconectarea reţelelor de gaze cu Republica Moldova.

Interconectorul Iaşi - Ungheni este unul dintre proiectele majore de infrastructura energetică pentru Republica Moldova, fiind un element-cheie în strategia Chişinăului de a-şi reduce dependenţa fata de importurile de gaze naturale din Rusia.

Construirea conductei Iaşi - Ungheni este sprijinită de Comisia Europeană, care o finanţează prin Programul Operaţional Comun România - Ucraina - Moldova.

Lungimea gazoductului va fi de 43,2 kilometri, din care 32,8 kilometri pe teritoriul României, presupune costuri de 19,2 milioane de euro şi va putea transporta anual 1,5 miliarde metri cubi de gaze.

Două săptămâni în urmă şi Republica Moldova a anunţat licitaţie publică pentru construcţia porţiunii de 11 kilometri de gazoduct ce va trece pe teritoriul ţării. Autorităţile au anunţat că lucrările de construcţie ar putea fi lansate în luna august 2013.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Mihail Moraru
5.06.2013, 11:19:12

Domn prim-ministru al Romaniei,poate pentru Neatale si este ,,o conducfta amarata de gaze,,.Dar,in realitate, aceasta ,,conducta amarita,, duce spre cele 4 milioane de ,,romani basarabeni amariti,, ,uitati de Patria mama,Romania!! Care e vina noastra,a romanilor basarabeni,atunci,intrebam noi,pe acei functionari ,,pragmatici,, din Guvernul Romaniei?!

-2 (2 voturi)
Get0dac
5.06.2013, 12:28:00

Cititi articolul si nu va mai agitati la orice titlu de articol, ieftin.

+1 (1 vot)
Radu L
5.06.2013, 11:49:12

Ati cam scos din context ca sa aveti un titlu senzational. E clar ca ceea ce vreti sa faceti senzational in titlu de fapt e spus in cu totul alt context de catre Ponta. El vrea sa scoata in evidenta faptul ca din cauza la 40 de persoane, nu se poate construi o conducta, nu faptul ca proiectul in sine e nesmenificativ.

+2 (2 voturi)
Silviu Vasile Dumitrescu
5.06.2013, 13:42:31

De unde să ştim ce a vrut să spună Ponta şi ce este de fapt în capul lui? Ponta spune multe, cine să creadă tot ce spune el...?! Nici el nu crede tot ce spune. Probabil că supărarea mare acolo este că proprietarii în cauză nu au vândut mai întâi edililor locali ai PSD, ca apoi intermediarii să fie expropriaţii la de zeci de ori preţul cu care un cumpărat

-1 (1 vot)
M Costi
5.06.2013, 13:35:15

Eu cred ca aici dl Ponta are dreptate , o conducta de nici 33 de km este o "amarata" pe langa un proiect , sa zicem , ca Nabucco , care ar trebui sa aduca gazul natural din Azerbaijan in Europa Centrala. Pai daca pt cei nici 33 dce km ai probleme cu expropierile , ce vei face atunci cand va trebui sa construisti peste 1000 de km de conducte , ca in cazul Nabucco ? Degeaba se plange dl Ponta , romanii nu l-au votat nici sa dea salarii nesimtite la directorii de la stat si nici sa se vaite pt ca nu poate "convinge" 40 de proprietari sa le treaca conducta de gaze prin gradina , romanii l-au votat sa aibe rezultate concrete. Are majoritatea in Parlament , are toti baronii uselisti de partea sa , asa ca -la treaba ! Daca nu e in stare , sa lase locul altcuiva mai bun !

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările