Economie

articolul anterior articolul urmator

Volumul remitenţelor în Moldova, în scădere

0
26 Mar 2019 10:33:39
Autor: Iurii Botnarenco

În luna februarie 2019, prin intermediul băncilor licenţiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace băneşti în valoare netă de 88,83 milioane de dolari. Cifra este în scădere cu 5,2% comparativ cu februarie 2018. Cei mai mulţi bani au venit din Uniunea Europeană – 44,5%, din CSI – 21,7% şi din restul lumii – 33,8%, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al BNM se menţionează că în distribuţia pe state a provenienţei transferurilor sunt de remarcat cele din Israel, cu o pondere de 20,8% (18,51 milioane de dolari). Acestea sunt în creştere cu trei puncte procentuale comparativ cu februarie 2018. Următoarele sunt transferurile din Federaţia Rusă cu o pondere de 20,6%, Italia – 12,7%, SUA – 8,2%, Germania – 7,5%, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord – 6,2 la sută, Franţa – 4,5% etc.

Cele mai multe remitenţe au fost făcute în euro – 55,4%, în creştere cu mai bine de zece puncte procentuale. Acestea sunt urmate de transferurile în dolari SUA – 41,4%, care sunt în descreştere cu peste şapte puncte procentuale comparativ cu februarie 2018. Transferurile în ruble ruseşti au constituit 3,2%, în descreştere cu 2,8 puncte procentuale.

Pe parcursul perioadei ianuarie-februarie 2019, volumul total al transferurilor bancare de mijloace băneşti din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 174,82 milioane dolari, cu 7% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului precedent.

Banca Naţională precizează că transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din remiterile cetăţenilor Republicii Moldova care lucrează peste hotare, ci includ şi alte transferuri unilaterale. Printre acestea se numără transferurile locale, inclusiv salariale în favoarea persoanelor fizice rezidente de la reprezentanţele nerezidenţilor, transferurile în favoarea nerezidenţilor aflaţi temporar în Republica Moldova, pensii şi indemnizaţii.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările