Ziua Naţională a Vinului, în cifre. Cum va fi organizată sărbătoarea la anul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vinăriile din Republica Moldova care au participat la Ziua Naţională a Vinului au reuşit promovarea consumului calitativ al vinului, iar numărul de vizitatori a fost peste aşteptările lor.

Pe parcursul celor două zile de sărbătoare a vinului, 3-4 octombrie, la cele zece companii vinicole şi la Complexul Natural Orheiul Vechi au venit aproximativ 17.000 de persoane care au cumpărat 15.000 de sticle cu vin la preţuri speciale. Circa 3000 de persoane au ajus la vinării cu transport gratuit, oferit de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, care au pus la dispoziţie 13 autocare şi 11 microbuze ce au efectuat 102 curse tur-retur la cele 11 destinaţii vinicole.

La Aeroportul Internaţional Chişinău au fost distribuite vizitatorilor 9200 de sticle cu vin de soi Rară Neagră, cu designul special „Welcome to Moldova”. Vinăriile autohtone au fost vizitate de 2200 de turişti străini, conform datelor oferite de companiile vinicole. Agenţiile de Turism au vândut 297 de pachete turistice pentru vizite la Mileştii Mici, Cricova, Chateau Vartely şi Purcari. 

Ziua Naţională a Vinului a fost mediatizată în mass-media internaţională de către 13 jurnalişti străini din SUA, Marea Britanie şi Polonia. 

Dezvoltare regională 

Preşedintele Asociaţiei Micilor Producători de Vinuri din Republica Moldova, Ion Luca, a menţionat că a fost surpins de numărul mare de oameni care au vizitat Orheiul Vechi. „Mulţi erau pentru prima dată la Butuceni. Nu ne-am aşteptat la un astfel de număr de turişti. La Orheiul Vechi au fost peste 2500 de oameni. Unii au reuşit să iasă din Chişinău, am avut parte şi de timp frumos. Prin acest format, nu doar vinăriile au de câştigat, dar şi micii producători din regiune, care vând plăcinte, brânză, carne etc”. 

Directorul Asconi Winery, Andrei Sârbu, a declarat că au fost vizitaţi de 4000 de persoane, peste aşteptările lor. „Sâmbătă, a fost procesul de recoltare a strugurilor şi îmbuteliere a vinului, iar oamenii au avut ocazia sa-l vadă. Sper că formatul nu-l vom modifica prea tare la anul viitor. Este şi un efect pozitiv la dezvoltarea regională a ţării. Din satul Puhoi am cumpărat toată brânza şi am început a cumpăra din satele vecine”.

Camelia Buzdugan de la Castel Mimi a menţionat că din cauza lucrărilor de reconstrucţie au organizat doar o zi de Ziua Vinului, dar şi aşa au avut 3300 de vizitatori. 

Producătorii de vin şi ONVV au menţionat că cel mai probabil la anul viitor vor combina formatul de anul acesta cu o sărbătoare în Piaţa Marii Adunări Naţionale, pentru a oferi posibilitatea de a participa şi celorlalte vinării care nu au infrastructură pentru excursii.

Activităţile programate de Ziua Naţională a Vinului au avut loc la vinăriile Cricova, Asconi, Purcari, Et Cetera, Castel Mimi, Mileştii Mici, Chateau Vartely, Migdal-P, Aroma şi Vinăria Poiana, iar Asociaţia Micilor Producători de Vinuri – Chi, Gitana Winery, F Autor, Barza Albă – au fost prezenţi la pesniunea Butuceni din cadrul complexului Orheiul Vechi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite