GALERIE FOTO Afacere profitabilă cu garaje. Vezi cum a ratat statul un venit de 12 milioane de lei moldoveneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un teren din centrul Capitalei de peste 1.000 de metri pătrați a fost privatizat la un preț de 23 de ori mai mic decât cel de piaţă și apoi vândut unui nou stăpân. Procurorii au încercat să readucă bunurile înstrăinate în proprietatea Guvernului, însă au pierdut procesul definitiv.

Lotul de pământ se află chiar în inima Capitalei, pe bd. Ştefan cel Mare, lângă noul sediu al Partidului Comuniştilor. Oamenii care muncesc şi locuiesc în preajmă spun cu jumătate de gură că aici va fi înălţată o nouă clădire de toată frumuseţea. Asta după ce acum câteva săptămâni acolo, sub geamurile Curţii Economice de Apel, au fost făcute una cu pământul nişte garaje ce au aparţinut statului.

„Numai noii stăpâni ştiu ce afaceri învârt pe aici. Le-au dat jos cu buldozerul", se vaietă Nicolae, fost paznic la garaje. Pe vremuri, bărbatul avea grijă de maşinile de serviciu ale funcţionarilor parcate aici. În februarie 2009, Direcţia de administrare a clădirilor Guvernului a dat garajele în chirie firmei „Garantcom Invest Grup". Încăperile cu o suprafaţă de 1.020 de metri pătraţi ar fi adus în haznaua statului într-un singur an peste 300.000 de lei, dacă nu ar fi fost vândute la nici jumătate de an.

Deja în septembrie, au fost vândute chiriaşului cu 550.000 de lei. Autorităţile de atunci le-au evaluat la preţul de 517.000 lei. Asta deşi, potrivit agenţiei imobiliare Lara, preţul lor pe piaţă era de 12 ori mai mare şi se ridica la 6,5 milioane de lei, la care se adaugă terenul în valoare de 5,7 milioane de lei. Tranzacţia a avut loc fără licitaţie, părţile negociind direct. În scurt timp, firma a vândut garajele unei alte întreprinderi, „Diagnostic-Proton", cu 1,6 milioane de lei.

După schimbarea guvernării, Procuratura Generală a pornit o investigaţie privind modul în care autorităţile au vândut bunurile statului la un preţ atât de mic. Oamenii legii spuneau atunci că firma „Garantcom Invest Grup" ar fi apropiată ex-ministrului Construcţiilor, Vladimir Baldovici. Procurorii au încercat să anuleze contractul, însă statul a pierdut în toate instanţele. „A fost încălcată procedura de privatizare. Trebuia să fie anunţat un concurs deoarece, potrivit legii, toate bunurile publice sunt vândute numai la licitaţie", explică Marcel Dimitraş, şeful Secţiei judiciar-civile şi contencios administrativ. Procurorul dă vina pe contradicţiile din legislaţie.

„S-a ţinut cont de regulamentul aprobat de Guvern care prevede că încăperile nelocuibile pot fi vândute fără a fi scoase la licitaţie", spune, la rândul său, Angela Susanu, director-adjunct la Agenţia Proprietăţii Publice, care a permis vânzarea garajelor.

„UNII AU NOROC CA LA LOTERIE"
Şi cumpărătorii bagă mâna în foc că afacerea a fost curată. „Procurorii caută nod în papură. Omul când nu are ce face, în loc să se ocupe de lucruri serioase mârâie. Totul a fost legal, la ce bun să mai răscolim acum? Mâine vin alţii la putere şi încep a mârâi", s-a indignat Alexandru Sârbu, fost administrator la „Garantcom Invest Grup".

Actualii proprietari spun că nu au decis încă ce vor construi pe fostul teren al statului. „Ne gândeam să ridicăm un centru medical, dar s-au cam înmulţit în ultima vreme. Preţul a fost bunişor. E ca la loterie, unii au noroc uneori", ne-a spus Mihail Canariov, acţionar majoritar la „Diagnostic-Proton".

Afaceri care ne-au sărăcit haznaua

Pe lângă garajele cumpărate de „Garantcom Invest Grup", Procuratura Generală a anunţat, în februarie 2010, și că investighează legalitatea privatizării și altor proprietăţi ale statului. Atunci procurorii au vorbit despre înstrăinarea complexului hotelier „Codru", tranzacţie în urma căreia statul a pierdut 13.831.964 de lei. Procurorii au anunţat și despre alte afaceri dubioase care vizau hotelul „Naţional" și Centrul comercial „Grădina Moldovei".

Toate cele trei dosare au fost pierdute definitiv de către stat în instanţă. Tot în februarie 2010, oamenii legii au vorbit și despre imobilele postului de televiziune NIT. Statul a pierdut acest caz la Curtea de Apel Economică, iar în curând dosarul urmează să fie examinat la Curtea Supremă de Justiţie.

În Republica Moldova „se fură legal"

Experţii economici sunt de părerea că legislaţia Moldovei are multe portiţe deschise pentru astfel de afaceri. „În toate aceste tranzacţii autorităţile sunt reprezentate de oameni incompetenţi sau de cei cărora li s-a oferit o anumită recompensă pentru a prejudicia statul. Legislaţia şi sistemul judiciar de la noi permit acest lucru fără prea multe probleme. Cu alte cuvinte, se permite să se fure legal", explică Mihai Roşcovan.

Oamenii legii afirmă că, de regulă, bunurile statului date în chirie pot fi considerate pierdute din momentul în care dosarul ajunge în instanţă. „Există o practică judiciară distinctă. Din start, se ştie care poate fi finalitatea unui dosar de acest fel.

Problema e în felul în care sunt tălmăcite normele legale şi în funcţionarii care aplică aceste prevederi. Odată ce tranzacţia este considerată legitimă, practic este imposibil să atragi pe cineva la răspundere, fie penală sau contravenţională", afirmă Marcel Dimitraş, procurorul şef al Secţiei judiciar-civile şi contencios administrativ din cadrul Procuraturii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite