Luceafărul poeziei române, omagiat la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, 15 ianuarie, cu ocazia celor 161 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, demnitari de stat, oameni de cultură, precum şi oameni simpli au depus flori la bustul lui Mihai Eminescu pe Aleea Clasicilor din Chişinău.

Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a declarat că mai multe generaţii de basarabeni au crescut învăţând opera lui Mihai Eminescu.

Prim-ministrul Vlad Filat a subliniat faptul că şi acum, la o distanţă de 161 de ani, Mihai Eminescu, prin opera sa, rămâne a fi contemporanul nostru. Premierul a menţionat că marele sciitor a fost nu numai un geniu, care a scris poezie şi proză, a făcut jurnalism, dar, prin comportamentul său, reprezintă un exemplu de cetăţean, care a avut o poziţie civică şi a transmis mesaje valabile şi în ziua de astăzi.

Şi primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, l-a omagiat pe marele poet, dupunând un buchet de flori la bustul „celui mai mare poet român".

Spectacole şi conferinţe dedicate poetului

Cu ocazia zilei de naştere a marelui poet român, la Chişinău, precum şi în alte localităţi, vor fi desfăşurate mai multe manifestaţii cu caracter cultural.

La Palatul Naţional, cu începere de la ora 18.00 va avea loc un spectacol extraordinar cu genericul „Vreme trece, vreme vine...". Pe scena Palatului Naţional vor evolua compozitorul Eugen Doga şi Orchestra Naţională de Cameră; Maria Mocanu; Alexandru şi Ionel Manciu; Nicolae Jelescu; Ansamblul „Concertino"; Studioul coral „Vocile primăverii"; Cristina şi Alexei Terentiev, Gicu Cimbir, Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu din România. Vor fi recitate poezii şi vor fi interpretate melodii scrise pe versurile lui Mihai Eminescu, Grigore Vieru, Adrian Păunescu, Nichita Stănescu, Arcadie Suceveanu, ş.a.

Luni, 17 ianuarie 2011, manifestările organizate de ziua naşterii poetului Mihai Eminescu vor continua cu spectacolul „Dor de Eminescu", susţinut de cunoscutul actor român, Ion Caramitru, începând cu ora 18.00, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu".

Tot luni, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" din Chişinău, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova şi Universitatea de Stat „Alecu Russo" din Bălţi, organizează o conferinţă susţinută de criticul şi istoricul literar Iulian Costache şi de criticul literar şi poeta Maria Şleahtiţchi: „Eminescu - de la integrala editării la istoria receptării" (Biblioteca Ştiinţifică Universitară din Bălţi, ora 9.40) şi conferinţa "Eminescu şi harta simbolică a canonului" (Biblioteca Naţională din Chişinău, ora 16.00).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite