Social

articolul anterior articolul urmator

Plahotniuc-reformatorul

0
23 Sep 2011 07:57:57
Autor: Ion Preasca
Prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc
Prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc

Într-un demers adresat premierului Vlad Filat şi ministrului Finanţelor Veaceslav Negruţă, vicepreşedintele PDM Vlad Plahotniuc prezintă o serie de reforme în sectorul fiscal şi bugetar.

În documentul semnat de milionarul Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedinte al Parlamentului, Partidul Democrat din Moldova critică politica bugetar-fiscală pentru anii 2012-2014, elaborată de către Ministerul Finanţelor, şi vine cu un şir de propuneri care, în viziunea democraţilor, ar îmbunătăţi proiectul.

Majorarea taxelor duce la evaziune

Democraţii mai susţin că practica internaţională a demonstrat că majorarea taxelor, a sancţiunilor sau a impozitelor nu duce la creşterea veniturilor bugetare, ci la evaziuni fiscale şi contrabandă. Astfel, propunerea PDM este de a completa veniturile bugetare nu din contul contribuabililor cu venituri mici, ci din contul taxelor mai mari, achitate de către cei cu venituri de peste 500 de mii de lei. Actualmente, atât cei cu venituri medii, cât şi cei cu venituri mari, achită un impozit de 18% din venit. Democraţii propun divizarea acestei poveri fiscale şi stabilirea unui impozit de 25% pentru cei cu venituri mari

Printre propunerile PDM se numără dublarea scutirilor personale pentru angajaţi, scutirea tinerilor angajaţi de impozitul pe venit, impozitul de 3% pentru salariile mai mari de trei mii de lei, precum şi instituirea pragului de impozitare de 25% pentru cei cu venituri de peste 500 mii de lei. De asemenea se propune deducerea cheltuielilor personale social importante, precum cele pentru instruire şi educaţie, întreţinerea şi reparaţia locuinţelor, transport, stimularea angajării în câmpul muncii a tinerilor prin reducerea contribuţiilor sociale a patronilor la angajarea studenţilor sau a absolvenţilor. Se propune şi menţinerea facilităţile pentru angajaţii în domeniul IT, în particular reducerea contribuţiilor sociale pentru salariaţii în companiile producătoare de soft, cota de 8% TVA pentru zahăr.

PDM mai propune să fie introdus un impozit simplificat pentru IMM (impozit de 4% din cifra de afaceri pentru IMM), anularea impozitului pe dividende pentru a promova importul de capital.

În opinia democraţilor, politica bugetar-fiscală ar trebui să pornească de la modelul european, în domeniu care presupune echitate şi bunăstare pentru cetăţeni, dezvoltare rapidă, transparenţă şi o afacere profitabilă pentru agenţii economici, precum şi majorarea veniturilor bugetare pentru stat.

30 % din salarii se achită în plic, adică la „negru"

O altă propunere a democraţilor ţine de impozitarea cu 23% a salariilor de până la trei mii de lei, şi impozitarea cu 3% a salariilor de peste această sumă. Astfel angajatorii ar fi stimulaţi să achite salarii mai mari şi va dispărea fenomenul achitării salariilor în plic, ceea ce iarăşi va aduce un venit suplimentar pentru buget. Potrivit lor, actualmente peste 30 % din salarii se achită în plic. Reprezentanţii Partidului Democrat din Moldova s-au arătat încrezători că colegii din Alianţă vor accepta propunerile lor pentru politica bugetar-fiscală.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările